ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΕΘΑ: Καταρρίπτει τις τουρκικές καταγγελίες για παρενόχληση του Τσεσμέ

20:49 - 23 Φεβ 2021 | Πολιτική
ΓΕΕΘΑ: Καταρρίπτει τις τουρκικές καταγγελίες για παρενόχληση του Τσεσμέ
Νέα απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του σκάφους «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη δίνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Όπως εξηγούν πηγές του επιτελείου στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για την  άσκηση είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη.

Αυτά, κατά, τις ίδιες πηγές απογειώθηκαν γύρω στις 1.30 το μεσημέρι και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους στις 14:40.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι πηγές, ότι τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES (πρόκειται για πυροτεχνικά φυσίγγια που μοιάζουν με φωτοβολίδες, τα λεγόμενα αντίμετρα).

Οσον αφορά το σημείο διεξαγωγής της άσκησης, οι πηγές αναφέρουν ότι αυτή διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του δυτικά της. Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

«Ως εκ τούτου», καταλήγει η ενημέρωση «οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Βlame game

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας και να της επιρρίψει ευθύνες για το γεγονός ότι παραμένει η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσέχουν πολύ κάθε τους κίνηση, ενώ φυσικά και οι Έλληνες διπλωμάτες προσπαθούν να μην αφήσουν κανένα περιθώριο επιτυχίας στο τουρκικό blame game.

Ιδιαίτερη προσοχή υπάρχει από την ελληνική πλευρά στην άσκηση που ξεκινά η Τουρκία στις 25 Φεβρουαρίου με το στόλο της σε ανατολική μεσόγειο και Αιγαίο. Η άσκηση φέρει μάλιστα τον προκλητικό τίτλο "Γαλάζια Πατρίδα". Είναι ασφαλώς δικαίωμα της Τουρκίας να την κάνει, αλλά το όνομα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθιστούν την ελληνική πλευρά ιδιαίτερα προσεκτική.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:05 - 23 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.