ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαντορινιός: «Πανηγύρι» συμφερόντων οι διαγωνισμοί για την σίτιση προσφύγων

15:32 - 24 Φεβ 2021 | Πολιτική
Συνέντευξη έδωσε την Τρίτη 24/2, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, όπου μεταξύ άλλων, μίλησε για τους δημόσιους διαγωνισμούς σίτισης των προσφύγων στη Κω και τη Λέρο, χαρακτηρίζοντάς τους πανηγύρι συμφερόντων.

Μιλώντας στο Αιγαίο TV, ο βουλευτής σχολίασε ιδιαίτερα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον καταστροφικό αποκλεισμό των ντόπιων επιχειρηματιών από τους δημόσιους διαγωνισμούς σίτισης των προσφύγων στα ΚΥΤ Κω και Λέρου, όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας την κυβερνητική μεθόδευση για να ανατεθεί η παροχή σίτισης σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια συγκάλυψης και επικοινωνιακής υποκρισίας, από την πλευρά της Κυβέρνησης στην «υπόθεση Λιγνάδη», ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευθύνες.

«Είναι πάγια τακτική της ΝΔ να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα των λίγων και «εκλεκτών» φίλων της. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που αφορά στην παροχή σίτισης στα ΚΥΤ Κω και Λέρου, βγήκε ‘στον αέρα’ μόλις για 10 μέρες, ενώ η συνήθης διαδικασία διαρκεί 45 μέρες. Επιπλέον, η πρόσκληση αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν, στην τριετία, 90 εκ. ευρώ τζίρο και περιλαμβάνει εξαντλητικές εγγυητικές επιστολές τις οποίες προφανώς μια μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να εκδώσει. Είναι τέτοιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού που καμία τοπική επιχείρηση στα δύο νησιά, δεν μπορεί να καλύψει, ούτε καν το σύνολο των επιχειρήσεων παροχής σίτισης στη χώρα μας πλην 2 ή 3 περιπτώσεων. Ο διαγωνισμός φαίνεται να είναι φωτογραφικός ενώ υπενθυμίζω ότι οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνονταν σε τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους στηρίζουν την τοπική οικονομία και συντηρούν εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Ας μας απαντήσουν, τι θα απογίνουν τώρα οι 40 οικογένειες στη Λέρο και οι 50 οικογένειες στην Κω;», είπε χαρακτηριστικά.

«Ευθαρσώς, καταγγέλλω το γεγονός ότι για να δώσουν τη δουλειά σε συγκεκριμένα συμφέροντα, καταστρέφουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό δεν πρέπει να περάσει και ήδη, από τη μεριά μου, ετοιμάζω κοινοβουλευτική παρέμβαση» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την υπόθεση Λιγνάδη, ο κ. Σαντορινιός, ανέφερε πως «Ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Μενδώνη μπέρδεψαν την υποκριτική με την υποκρισία – Έχουν πολιτική ευθύνη στην προσπάθεια συγκάλυψης του «εκλεκτού» τους στο Εθνικό Θέατρο»

«Την παραίτηση της κας. Μενδώνη δεν την ζητάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, και κάποια ακόμα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τη ζητούν εκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών, αυτό ήταν το αίτημά τους και στην προχθεσινή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες στην «υπόθεση Λιγνάδη». Η κυρία Μενδώνη λειτουργεί με απόλυτη υποκρισία στο ζήτημα, έχοντας μάλιστα μπερδέψει την υποκριτική με την υποκρισία», τόνισε.

«Μολονότι είχαν γίνει οι πρώτες καταθέσεις στον εισαγγελέα, η Υπουργός μιλούσε για «φήμες» ενώ, με αρκετές μέρες ολιγωρίας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αυτο-παρουσιάστηκε ως το «εξαπατημένο» θύμα ενός κακοποιητή. Από την άλλη, ο κ. Ταραντίλης –ο οποίος, σημειωτέον, εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση- αρχικά ανακοίνωνε ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους» ενώ στην ΕΡΤ έφταναν «σημειώματα» να μην εμφανίζεται φωτογραφία του κ. Λιγνάδη «μαζί με άλλους». Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που φανερώνουν την αμήχανη πρόθεση συγκάλυψης και το ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τους επικοινωνιακούς χειρισμούς. Από τη στιγμή που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες καταγγελίες, ο ίδιος έπρεπε άμεσα να παύσει τον κ. Λιγνάδη. Και τώρα που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε δεινή θέση, «θυμήθηκε» την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «Με τη σειρά μου, θέλω να καλέσω όσες και όσους έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά βίας και παρενόχλησης, να βρουν το θάρρος και να τα καταγγείλουν».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 24 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.