ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουσείο ρομποτικής το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ Κύριο

14:52 - 27 Φεβ 2021 | Πολιτική
Μουσείο ρομποτικής το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ
Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της ΟΣΕ - ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση του οικοπέδου του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον Δήμο και τη μετατροπή του σε πάρκο τεχνολογίας, πολιτισμού και αναψυχής παραβρέθηκε το Σάββατο (27/2) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Αγίους Αναργύρους.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπεγράφη η παραχώρηση του χώρου του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το χώρο και του ανέλυσε το όραμά του για την επόμενη ημέρα της πόλης, που θα αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο του Δήμου αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας, χαρακτηρίζοντας την ημέρα αυτή ως «ιστορική» και «τη σημαντικότερη ημέρα στην ιστορία της πόλης». Στους χώρους που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες από το 2007, θα ιδρυθεί μουσείο Ρομποτικής, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αλλά και μεγάλοι αθλητικοί χώροι.

Ο Δήμαρχος τόνισε κατά την παρουσίαση του σχεδίου πώς θα ενωθεί ο χώρος 130 στρεμμάτων με το παλαιό Δημαρχείο, με ένα αναπτυξιακό σχέδιο που με την ολοκλήρωσή του θα την αναδείξει σε πόλο έλξης όλης της Αττικής.

«Το σημείο ορόσημο που δίνει και το χαρακτήρα του έργου είναι το μουσείο ρομποτικής που θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη. Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό και τεχνολογικό πάρκο. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ενώ θα παραχωρηθούν ελεύθεροι χώροι για το κοινό με δραστηριότητες αναψυχής εναλλακτικές για την περιοχή, όπως γήπεδα τένις υψηλής ποιότητας, μινι γκολφ, κέντρο ιππασίας κ.α. Με τον πρόεδρο του ΟΣΕ κ Πατέρα, είμαστε στο στάδιο της σύναψης μίας προγραμματικής στοχεύουμε ακόμα σε μία δημοτική συγκοινωνία σταθερής τροχιάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίρμπας.

Από την μεριά του ο πρωθυπουργός δήλωσε πως, «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που σήμερα υλοποιούμε μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει σε αυτόν ακριβώς το χώρο σε συνεννόηση με τη ΓΑΙΑΟΣΕ: να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος στον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, έναν Δήμο που έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ένας νεανικός Δήμος και ένας Δήμος τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ στη Βουλή, καθώς είμαι βουλευτής Δυτικής Αθήνας. Όσοι γνωρίζουμε καλά την ιστορία του Δήμου, διότι έχω τη χαρά και την τιμή να πολιτεύομαι σε αυτή την περιοχή από το 2004».

«Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος αυτός ήταν ένας Δήμος τριχοτομημένος κάποτε από τις διπλές γραμμές του τρένου και σήμερα αυτός ο χώρος, ο οποίος στην ουσία χωρίζει τον Δήμο στα δύο και μένει αναξιοποίητος, προσφέρεται, πια, ως μία ευκαιρία για μία σημαντική αστική ανάπλαση για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Ο Δήμος τώρα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί και να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αξιοποιήσει αυτό τον χώρο και πιστεύω κι εγώ ότι ο συνδυασμός δράσεων που αφορούν την υψηλή τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή είναι το σωστό μείγμα προκειμένου να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτός ο χώρος προς όφελος των δημοτών. Θέλω να πω ότι εμείς θα σταθούμε δίπλα στον Δήμο ώστε να διερευνήσουμε επιλογές ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου αυτός ο χώρος από ιδέα, από σχέδιο, από όραμα, όπως είναι σήμερα, να γίνει σύντομα πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολλές επιλογές τις οποίες μπορούμε να αξιολογήσουμε, να αξιοποιήσουμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ, ενδεχομένως χρηματοδοτικά εργαλεία να συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε αυτό το φιλόδοξο όραμα να γίνει μία πραγματικότητα. Έχω πει πολλές φορές ότι το ενδιαφέρον μου ήταν, είναι πάντα και θα είναι στραμμένο στη Δυτική Αθήνα, αυτό είναι κάτι το οποίο πιστοποιείται και από μία σειρά παρεμβάσεων τις οποίες δρομολογούμε, ίσως με πιο σημαντική την επέκταση του Μετρό προς τις περιοχές οι οποίες σήμερα ακόμα δεν εξυπηρετούνται, την πάρα πολύ σημαντική και σημειολογικά, νομίζω, εξαιρετικά αξιόλογη απόφασή μας να μετακινήσουμε τις φυλακές Κορυδαλλού, έτσι ώστε να αποδοθεί ο χώρος αυτός ως χώρος πρασίνου και αναψυχής στην τοπική κοινωνία και μία σειρά από άλλες σημαντικές δράσεις βελτίωσης των υποδομών της Δυτικής Αθήνας. Εγώ, λοιπόν, και πάλι να πω ότι θα είμαστε δίπλα στο Δήμο, καταλαβαίνω ότι δεν είναι ένα έργο το οποίο εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αρωγή και χωρίς τη στήριξη του κεντρικού κράτους. Το πρώτο βήμα, όμως, έγινε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας, «Και θέλω να μας πείτε κι εσείς, έχει αξία να δει κανείς και νομίζω ότι θα πρέπει να κρατήσουμε (και χαίρομαι που το προβλέπετε ως Μουσείο Σιδηροδρόμων), να κρατήσουμε την ανάμνηση του τρένου το οποίο για την περιοχή κάποτε σηματοδοτούσε τελείως διαφορετικά πράγματα. Να θυμίσω ότι αυτό το αμαξοστάσιο καταργήθηκε από τη στιγμή που ξεφύγαμε από τη μετρική γραμμή αλλά είναι ένας χώρος ο οποίος είναι αναξιοποίητος από το 2007 και βέβαια ένας χώρος ο οποίος συνδέεται με το πάρκο Τρίτση, έναν άλλο πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος και αυτός πια με ένα καινούργιο καθεστώς διοίκησης βρίσκει τον βηματισμό του. Δεν μπορώ να μη θυμηθώ ότι και το πάρκο Τρίτση είχε εγκαινιαστεί τότε από τον πατέρα μου, Πρωθυπουργό, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και το γεγονός ότι πια θα μπορεί ορθώς να επικοινωνεί από τη μία με το κέντρο των Αγίων Αναργύρων και από την άλλη με το πάρκο Τρίτση. Προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στην περιοχή και κυρίως στα νέα παιδιά της περιοχής τα οποία αξίζουν να έχουν μία ποιότητα ζωής και μία δυνατότητα οικονομικής δραστηριοποίησης αντάξια των δυνατοτήτων τους» είπε καταλήγοντας.

2

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 27 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.