ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική αντιπαράθεση... κορυφής για τον Κουφοντίνα- Οι θέσεις των κομμάτων

12:11 - 28 Φεβ 2021 | Πολιτική
Πολιτική αντιπαράθεση... κορυφής για τον Κουφοντίνα- Οι θέσεις των κομμάτων
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έφτασε η αντιπαράθεση για το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας, έπειτα από απεργία πείνας που ξεκίνησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας, η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση και αυξήθηκε η πίεση προς την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα social media.

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί», ανάφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας τις θέσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε πως «σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».

«Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατη ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», τονιζόταν στη δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που προσέθετε:

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα “όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία “Κουφοντίνα”. Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντι να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Υπέρ Κουφοντίνα ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής κι αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό.

Δεν πρόκειται να επικαλεστούμε το «κράτος δικαίου», γιατί ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου. Μόνη απάντηση απέναντι στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, τους τρομονόμους και την καταστολή των κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι η οργανωμένη εργατική-λαϊκή πάλη».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι σε μια Δημοκρατία το αυτονόητο διακύβευμα είναι «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας», γι’ αυτό και στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και «ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 28 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.