ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Eργαλείο αποτροπής oι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

13:55 - 03 Μαρ 2021 | Πολιτική
Δένδιας: Eργαλείο αποτροπής oι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Την ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε.

Όπως επεισήμανε μετά τα απτά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο και υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε εν τέλει μια μερική αποκλιμάκωση.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της ΕΕ, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμη.

«Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς».

Επισήμανε ακόμη ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.