ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Νέος στόχος το 70% στην τηλεργασία

12:27 - 04 Μαρ 2021 | Πολιτική
Χατζηδάκης: Νέος στόχος το 70% στην τηλεργασία
Στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία όχι μόνο θα ενθαρρύνουν αλλά θα επιβάλλουν την τηλεργασία στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «πηγαίνουμε σε ένα ποσοστό 70% και παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει οδηγίες να εντείνει τους ελέγχους του σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κόπωση διερωτόμαστε όμως ποια είναι η εναλλακτική. Η εναλλακτική θα ήταν να γίνουμε Μπέργκαμο, το προτείνει κάποιος; Το λέω γιατί η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα δε ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να κάνουμε, και κάνουμε αυτό που κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και με καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες από αυτές, ότι και να κάνουμε είναι απέναντι. Αυστηροποιούμε τα μέτρα, θα θιγεί η οικονομία. Χαλαρώνουμε σε κάποια στιγμή τα μέτρα, θα υπάρχει πρόβλημα  στη δημόσια υγεία.  Ότι και να κάνουμε αυτό είναι στραβό αυτό είναι το μόνο σίγουρο για το ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Υπάρχει ένα σφαιρικό σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνεται. Δεν θέλω να μιλάω ούτε με ψευτοηρωισμούς ούτε με προβλέψεις διότι αυτά δεν αρκούν και δεν οδηγούν σε αποτελέσματα, εκείνο που χρειάζεται είναι σχέδιο, σοβαρότητα και αποτελεσματική δουλειά. Υπάρχει ένα σφαιρικό σχέδιο πέραν όσων ήδη είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και τα οποία πριν πάω  εγώ είχαν  οδηγήσει το ’20 να δοθούν σε σχέση με το ’19 31% παραπάνω συντάξεις. Είχαν οδηγήσει στο ξεκίνημα της τμηματικής καταβολής των ψηφιακών συντάξεων από εδώ και πέρα και είχαν οδηγήσει στο να γίνουν 1 εκατομμύριο 750 χιλιάδες ψηφιακές συναλλαγές με τον ΕΦΚΑ  την περασμένη χρονιά. Πέραν αυτών έχουμε ένα σχέδιο δέκα σημείων τα οποία τα έχουμε παρουσιάσει,  ένα από τα σημεία αυτά είναι και η καταβολή ενός αριθμού εθνικών συντάξεων έναντι και με αναδρομικά προς τους συνταξιούχους. Ήδη έχει  ψηφιστεί η σχετική  νομοθετική διάταξη, έχει περάσει η ΚΥΑ και εντός των ημερών θα ανοίξει η  πλατφόρμα, μου έχουν πει από τον ΕΦΚΑ, μέχρι τις  10 Μαρτίου έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να  μπορούν να υποβάλλουν με το ΑΜΚΑ το ΑΦΜ τους και το  IBAN  τη σχετική δήλωση για να μπορέσουν να πάρουν τις συντάξεις τους όπως με διαβεβαιώνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ πριν από το Πάσχα. Αυτό θα είναι μια  ανακούφιση αλλά δεν μένουμε εκεί εφαρμόζουμε όλα τα σημεία του σχεδίου τα οποία έχουν δύο κοινούς παρανομαστές, ο ένας αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας για την έκδοση της σύνταξης, και ο άλλος αφορά το ότι χρησιμοποιούμε όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε στο επίπεδο των ανθρώπινων χεριών είτε στο επίπεδο της αξιοποίησης των τεχνολογιών, προκειμένου να «ξεμπουκώσει» το σύστημα και να πάμε πολύ πιο γρήγορα στην απονομή των συντάξεων».

Για την υπουργική απόφαση που θα περιγράφει τον οδικό άξονα για τις αυξήσεις συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, διευκρίνισε: «Σήμερα συζητείται στον ΕΦΚΑ το σχετικό σχέδιο απόφασης του κ. Τσακλόγλου και θα περάσει με θετική γνωμοδότηση από τον ΕΦΚΑ, θα πάρει το δρόμο για το φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως και μετά ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να κάνει όλη την τεχνική επεξεργασία. Καταλαβαίνω ότι αμέσως μετά  την καταβολή των εθνικών συντάξεων  ως μέτρο ανακούφισης θα δοθούν και αυτά τα αναδρομικά. Προηγούνται βεβαίως οι συντάξεις για τις οποίες μιλούσαμε πριν γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πάρει μια αρά όταν έχεις κάποιον  που του οφείλεις όλες τις συντάξεις που δικαιούται να πάρει εδώ και καιρό οφείλει να προηγηθεί αυτός και μετά θα ακολουθήσουν και τα αναδρομικά».

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Δίνονται αρκετά χρήματα και ο σκοπός μας δεν είναι να περιοριστούν τα χρήματα για την ανεργία ή για την μακροχρόνια ανεργία ή την απασχόληση γενικότερα αντίθετα ο σκοπός μας είναι να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν αυτές οι πολιτικές. Και μάλιστα αυτό καθίσταται  περισσότερο αναγκαίο γιατί μετά την κορονοϊό εποχή όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι θα μπούμε σε μια ανεξερεύνητη περιοχή με ειδικά χαρακτηριστικά για την οικονομία και την αγορά εργασίας, δεν ξέρουμε πως κάποιοι κλάδοι θα κινηθούν  άρα εμείς οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μετάβασης στην επόμενη μέρα. Για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ  και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά εκτός από της απλής χρησιμοποίησης των πόρων χρειάζεται να γίνει ένας επανασχεδιασμός των πολιτικών απασχόλησης είτε των παθητικών πολιτικών είτε των ενεργητικών πολιτικών είτε των πολιτικών κατάρτισης συνολικά  έτσι ώστε τα λεφτά να πιάνουν περισσότερο τόπο για τους ανέργους και τους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό έχει συστηθεί μια ομάδα εργασίας στο υπουργείο υπό τον κ. Τσακλόγλου  έτσι ώστε να παρουσιάσουμε συνολικά προς την κυβέρνηση τη δική μας πρόταση. Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει και επιμέρους ιδέες για το επίδομα ανεργίας. Ο σκοπός πάντως  δεν είναι να υπάρχει κάποια μείωση του επιδόματος, ο σκοπός είναι να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των ανέργων, να προχωρήσει μια ανακατεύθυνση των πολιτικών έτσι ώστε να  διευκολύνεται η μείωση της ανεργίας και η πρόσβαση των ανέργων σε θέσεις απασχόλησης».

Τέλος, για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Είναι ένα μεγάλο και σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να αναμορφώσει συνολικά το εργατικό δίκαιο στη χώρα του οποίου οι βάσεις και ο κορμός ανάγεται στη δεκαετία του ’80 όταν δεν υπήρχε καν internet  και δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη τηλεργασία για παράδειγμα. Γίνεται μια προσαρμογή με βάση τις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει. Οι παρεμβάσεις μας θα διαπνέονται από αυτή τη λογική και θα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κατεύθυνση είναι  να αντικατοπτρίζονται στο νομοσχέδιο αυτό καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.  Το νομοσχέδιο θα επιδιώκει να συνδυάσει δύο στόχους, το στόχο της ανταγωνιστικότητας  έτσι ώστε να ανοίγουν καινούργιες καλές δουλειές στην Ελλάδα αλλά και το στόχο της προστασίας των εργαζομένων. Στο νομοσχέδιο αυτό θα υπάρξουν μια σειρά από εκσυγχρονιστικές δομές οι οποίες θα ξεκινούν από τις γονικές άδειες, θα προβλέπεται πια και γονική άδεια για τους πατεράδες, και μέτρα σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και θα περνάμε σε μέτρα που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνο εργασίας, τον εκσυγχρονισμό των προβλέψεων σε σχέση με τον συνδικαλισμό και τους συνδικαλιστές αλλά θα υπάρχει και μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η ηλεκτρονική κάρτα για την εργασία η οποία θα είναι μια σημαντική εγγύηση για τους εργαζομένους καθώς θα μπορεί να ελέγχεται ξεκάθαρα πότε πάει κάποιος εργαζόμενος, πότε φεύγει και με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται και καταχρήσεις από την πλευρά της εργοδοσίας. Θα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στο νομοσχέδιο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.