ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακάρ: Κοντά σε συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου - Προβοκάτορες οι Έλληνες

14:27 - 07 Μαρ 2021 | Πολιτική
Ακάρ: Κοντά σε συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου - Προβοκάτορες οι Έλληνες
Με προκλητικούς χαρακτηρισμούς επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει ότι βρίσκεται προ των πυλών μία συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο Ακάρ είπε ότι «είναι σημαντική εξέλιξη αυτό που συνέβη με την Αίγυπτο, περιμένουμε να έχουμε και συνέχεια».

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του σχετικά με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ανέφερε πως «με την Αίγυπτο έχουμε κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες. Με την ενεργοποίηση και αυτών τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε πως ίσως έχουμε κι άλλες διάφορες εξελίξεις».

Πρόσθεσε, δε, τα ακόλουθα: «Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Επίθεση στην Ελλάδα

Την ώρα που δεν έχουν απαντήσει ακόμα για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών ο Ακάρ είπε: «Παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον Ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού».

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ακάρ τόνισε πως «στο νησί πρέπει να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία, την παρουσία των Τούρκων αδελφών μας. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως είναι ισότιμοι και κυρίαρχοι. Κι εύχομαι να τερματιστεί η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό. Διότι το βλέπουν το ζήτημα μονόπλευρα στα πλαίσια της Ένωσης, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». 

«Όλοι πρέπει να δουν πως η μόνη διέξοδος στην Κύπρο είναι η λύση των δυο κρατών, μιλάμε για δηλαδή δυο κράτη. Να το καταλάβουν αυτό και να συμβεί άμεσα αυτό για να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.