ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλίνκεν: Προανήγγειλε εμπλοκή των ΗΠΑ σε ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

13:11 - 11 Μαρ 2021 | Πολιτική
Μπλίνκεν: Προανήγγειλε εμπλοκή των ΗΠΑ σε ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην πρώτη του ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας. Προανήγγειλε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ σε ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό.

Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε πως αν συνυπολογιστεί και η απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία, τότε διαπιστώνει κανείς πως η Τουρκία δεν τηρεί τις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις της.

Ιδιαίτερα για την ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ "πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην περιοχή". Αυτή η αναφορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ πρόσθεσε πως πάγια αμερικανική θέση είναι η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών.

«Έχουμε καταδικάσει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ στο θέμα των S-400 και περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου» ανέφερε ακόμα ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Βέβαια, εκτίμησε πως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επιδεικνύει προσπάθειες συμμόρφωσης και συνεργασίας με την ΕΕ.

Για το Κυπριακό, ο επικεφαλής του State Department υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

{https://twitter.com/yunuspaksoy/status/1369775655139819521}

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 11 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.