ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης: Ώρα η Ευρώπη να δώσει βιώσιμη λύση στο μεταναστευτικό

15:38 - 20 Μαρ 2021 | Πολιτική
"Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να δώσει μια βιώσιμη, ουσιαστική και ρεαλιστική λύση στη μεταναστευτική κρίση" επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διάσκεψης των MED5, των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης, η Ευρώπη "πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική" και εξήγησε ότι κατά τη διάσκεψη οι υπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ελλάδας, συζητούν την ανάγκη "να υπάρχει πιο έμπρακτη εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες του Νότου και ειδικά στις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων" προσθέτοντας ότι "δεν είναι δυνατόν πέντε χώρες και στην περίπτωση της Ελλάδας πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουμε όλο το βάρος για την ευρωπαϊκή ήπειρο".

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη "να υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιστροφών και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία", αλλά και να ενισχυθεί "η εξωτερική διάσταση" με ορθή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας "και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά της Τουρκίας" και με τη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. "Είναι οι χώρες προέλευσης με τις οποίες η Ευρώπη αφού έχει μια έντονη πολιτική διπλωματική και εμπορική σχέση πρέπει να τη συνδυάσει με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχοινάς: Ήρθε η ώρα για αλληλεγγύη 

"Ήρθε η ώρα η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό να γίνει πράξη. Ηρθε η ώρα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει απόφαση", δήλωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς,

Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού μεσογειακού Νότου –Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ισπανίας -που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Αττικής- ο κ. Σχοινάς μίλησε για μια "μεγάλη ευρωπαϊκή απόφαση που χρειαζόμαστε τώρα που η κατάσταση και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι σε καλύτερο σημείο από ότι πριν πέντε χρόνια, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

"Η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό προϋποθέτει και ισχυρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προϋποθέτει νέες δυναμικές συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης", είπε κλείνοντας.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.