ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος απορρίπτουν το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία

00:09 - 24 Μαρ 2021 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος απορρίπτουν το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία
Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος απορρίπτουν το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των 27 για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Έτσι, για άλλη μία φορά φαίνονται πως θα διαψευστούν οι ελληνικές προσδοκίες.

Με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων που είδε το πρακτορείο Reuters, oι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, οπισθοχωρώντας σε ό,τι αφορά τις ελληνικές διεκδικήσεις και ενισχύοντας την τουρκική ατζέντα, με μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν και να «περάσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 24-25 Ιουνίου 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εργαστούν πάνω στην προοπτική εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας που είναι σε ισχύ από το 1995, στην κατεύθυνση να συμπεριλάβει τις υπηρεσίες, τις δημόσιες προμήθειες και τα αγροτικά προϊόντα.

Αντίθετα, επαναβεβαιώνεται με αόριστο τρόπο η «αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες, Eλλάδα και Κύπρος έδειξαν σε πρώτη φάση την έντονη αντίθεσή τους στο «χλιαρό» προσχέδιο.

Ειδικότερα, η Λευκωσία φέρεται να θεωρεί συνολικά προβληματικό το προσχέδιο, ενώ και η Αθήνα εμφανίζεται επιφυλακτική καθώς το προσχέδιο της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπολείπεται της περισσότερο -όπως τη θεωρούσε η ελληνική διπλωματία- ισορροπημένης προσέγγισης της έκθεσης Μπορέλ που παρουσιάστηκε χτες (22/3) στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη αίσθηση που έχει αφήσει το προσχέδιο συμπερασμάτων είναι πως η Ευρώπη εμφανίζεται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου σε ό,τι αφορά την Τουρκία, καθώς από τη μια πλευρά διατηρεί την απειλή των κυρώσεων αν απειληθούν τα συμφέροντα της ΕΕ, αλλά από την άλλη μεριά μιλά για αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης με την Τουρκία.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:27 - 24 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.