ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Άλλαξε το κείμενο για την Τουρκία-Ικανοποίηση για Ελλάδα-Κύπρο

15:42 - 25 Μαρ 2021 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Άλλαξε το κείμενο για την Τουρκία-Ικανοποίηση για Ελλάδα-Κύπρο
Τροποποιήθηκε τελικά το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα.

Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου Eυρωπαίου διπλωμάτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Eλλάδα και η Κύπρος έδειξαν σε πρώτη φάση την έντονη αντίθεσή τους στο «χλιαρό» προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής.

Επίσης, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δήλωσαν χθες (24/3) ότι το κείμενο πρέπει να είναι κοντά στην έκθεση Μπορέλ, επιμένοντας σε αυτό που οι δύο χώρες ονομάζουν «διττή προσέγγιση».

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση», πρόσθεσε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 25 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.