ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ανάγκη στήριξης των πωλητών του περιοδικού «Σχεδία»

12:14 - 26 Μαρ 2021 | Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ανάγκη στήριξης των πωλητών του περιοδικού «Σχεδία»
Ερώτηση για την άμεση και επείγουσα, λόγω της πανδημίας, ανάγκη να στηριχτούν οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι το περιοδικό «Σχεδία» είναι ένα περιοδικό δρόμου, μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου. Η «Σχεδία» δεν πωλείται από τα περίπτερα και τα συνηθισμένα μέρη πώλησης των περιοδικών και εφημερίδων, αλλά πωλείται αποκλειστικά από το δικό του δίκτυο πωλητών, οι οποίοι είναι μέλη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων , όπως είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι κτλ. Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να αποκτήσουν μια έστω και ελάχιστη αυτάρκεια και ένα επίπεδο επαφής με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία.

Για πολλούς συνανθρώπους μας που έτυχε η ζωή να τους τα φέρει έτσι και να βρίσκονται σε μια δυσχερή κατάσταση, αυτός ο τρόπος βιοπορισμού είναι κυριολεκτικά το μοναδικό τους εισόδημα, ένας τρόπος να ξανακτίσουν τη ζωή τους.

Δυστυχώς με την έναρξη της πανδημίας, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, οι πωλητές της «Σχεδίας» δεν μπορούν ούτε να βγουν στους δρόμους για να πουλήσουν την «Σχεδία» ούτε λαμβάνουν κάποιο από τα επιδόματα στήριξης, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, παρόλο που οι ίδιοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, μέσω της πώλησης του περιοδικού. Η εξέλιξη της πανδημίας και οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχει οδηγήσει πολλούς εργαζομένους και επιχειρηματίες σε οικονομική καταστροφή. Για τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία» όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά και για αυτό η ανάγκη για την στήριξη τους είναι ακόμα πιο άμεση και αναγκαία.

Καταλήγοντας, οι 40 βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εάν προτίθεται να δώσει επίδομα στήριξης, και μάλιστα αναδρομικά, για όλο το διάστημα της πανδημίας, στους πωλητές της «Σχεδίας», οι οποίοι επί τόσους μήνες έχουν μηδενικά έσοδα, αφού οι απαγορεύσεις λόγω covid-19 τους έχουν στερήσει το δικαίωμα να δουλεύουν και να έχουν έστω και ένα μικρό εισόδημα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Άμεση ανάγκη στήριξης των πωλητών του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»

Το περιοδικό «Σχεδία» είναι ένα περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου. Η «Σχεδία» δεν πωλείται από τα περίπτερα και τα συνηθισμένα μέρη πώλησης των περιοδικών και εφημερίδων αλλά πωλείται αποκλειστικά από ένα δίκτυο πωλητών που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι κτλ. Μέσα από αυτό τον τρόπο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να αποκτήσουν μια έστω και ελάχιστη αυτάρκεια και ένα επίπεδο επαφής με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία.

Για πολλούς συνανθρώπους μας που έτυχε η ζωή να τους τα φέρει έτσι και να βρίσκονται σε μια δυσχερή κατάσταση αυτός ο τρόπος βιοπορισμού είναι κυριολεκτικά το μοναδικό τους εισόδημα.

Δυστυχώς με την έναρξη της πανδημίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι πωλητές της σχεδίας δεν μπορούν ούτε να βγουν στους δρόμους για να πουλήσουν την «Σχεδία» ούτε λαμβάνουν κάποιο επίδομα στήριξης ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρόλο που οι ίδιοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους μέσω της πώλησης του περιοδικού.

Η εξέλιξη της πανδημίας και οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχει οδηγήσει πολλούς εργαζομένους και επιχειρηματίες σε οικονομική καταστροφή. Για τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία» όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά και για αυτό η ανάγκη για την στήριξη τους είναι ακόμα πιο άμεση και αναγκαία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει στη απόδοση επιδόματος στήριξης αναδρομικά για όλο αυτό το διάστημα στους πωλητές της «Σχεδίας» οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα όλο αυτό το διάστημα να δουλεύουν και να έχουν έστω και ένα μικρό εισόδημα;

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 26 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.