ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Πόρτα» στον Κούλογλου για αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές

18:58 - 29 Μαρ 2021 | Πολιτική
Κομισιόν: «Πόρτα» στον Κούλογλου για αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές
Με σημερινή του απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιο Κούλογλου, ο Επίτροπος Reynders τον χαρακτηρίζει «ευγενώς» άσχετο και αναγκάζεται να του υπενθυμίσει ότι, «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την τήρηση της δημόσιας τάξης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας»!

Κι επειδή ο φέρελπις ευρωβουλευτής του Σύριζα κατηγόρησε υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, ότι έκανε αναφορές στα τρένα του Ολοκαυτώματος, ο Επίτροπος αναγκάζεται, πάλι, να του υπενθυμίσει ότι:

- «Η απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν τη δημόσια επιδοκιμασία, την άρνηση ή τη χονδροειδή υποτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα. Οι εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και οι εθνικές δικαστικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση και την ποινική δίωξη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, μεμονωμένων περιπτώσεων εικαζόμενης ρητορικής μίσους και για τη διασφάλιση της εφαρμογής αποτελεσματικών και αποτρεπτικών ποινών»

Με την από 9 Δεκεμβρίου 2020 ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε από την Κομισιόν να διερευνήσει τις αντιδημοκρατικές αυτές πρακτικές στην Ελλάδα και να ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι:

- Οι αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές εντείνονται στην Ελλάδα και θυμίζουν την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η ελληνική αστυνομία απαγόρευσε πρόσφατα τη συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα για να αποτραπούν συμβολικές, κυρίως, εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών το 1973. Τέτοιες απαγορεύσεις είχε επιβάλει μόνο η ελληνική χούντα. Σε εικόνες βίντεο από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης φαίνεται πώς δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης παγιδεύτηκαν από την αστυνομία για έξι ώρες, ενώ ένας άλλος βουλευτής δέχτηκε επίθεση.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον ευρωβουλευτή του Σύριζα, να χαρεί για τό «άστοχο» της ερώτησης του

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.3.2021)

Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την τήρηση της δημόσιας τάξης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας.

Η Επιτροπή παρακολουθεί τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της κρίσης της COVID-19 σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη δικαιώματα, στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και στον δημοκρατικό διάλογο.

Ενώ η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σε ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέτρα έκτακτης ανάγκης, η έκθεση του 2020 για το κράτος δικαίου επισημαίνει ήδη ορισμένα από τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά τους εθνικούς διαλόγους και κατά τη νομική και πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις που επηρεάζουν το κράτος δικαίου και τον δημοκρατικό διάλογο σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν τη δημόσια επιδοκιμασία, την άρνηση ή τη χονδροειδή υποτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα. Οι εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και οι εθνικές δικαστικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση και την ποινική δίωξη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, μεμονωμένων περιπτώσεων εικαζόμενης ρητορικής μίσους και για τη διασφάλιση της εφαρμογής αποτελεσματικών και αποτρεπτικών ποινών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.