ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον επικαιροποιημένο κώδικα αντιντόπινγκ

21:45 - 29 Μαρ 2021 | Πολιτική
Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον επικαιροποιημένο κώδικα αντιντόπινγκ
Με την ομόφωνη παραδοχή για την ανάγκη καταπολέμησης του ντόπινγκ με σύγχρονα μέτρα πρόληψης και καταστολής και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αθλητισμού για την κύρωση του επικαιροποιημένου νέου κώδικα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, διευκρινίζοντας ότι είναι θετικοί στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν οι πρόσφατες εκλογές στην ΕΠΟ. Τόσο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του ΚΚΕ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά, για "παρεμβάσεις, μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες ώστε να επηρεαστούν οι εκλογικές διαδικασίες της ΕΠΟ". Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Αυγενάκη που έκανε λόγο για αστήριχτες και αστείες κατηγορίες καλώντας τους βουλευτές "να καταθέσουν στη Βουλή έστω ένα όνομα ή ένα σωματείο που να έχει κάνει γραπτή καταγγελία για παρεμβάσεις του στην εκλογική διαδικασία".

Ο κ. Αυγενάκης υπεραμύνθηκε της σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου, τονίζοντας ότι ήδη πάνω από 1.000 σωματεία περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες για να εγγραφούν και να συμμετέχουν και αυτά ισότιμα στον χώρο του αθλητισμού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι, ήδη έχουν δοθεί 9,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 4.200 επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο ενώ σε περίπου 20 μέρες θα καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό ύψους 4 εκατ. ευρώ. "Τα ποσοστά της ανανέωσης των διοικήσεων θα είναι τέτοια που δεν θα το πιστεύετε. Γι αυτό μην σπεύδετε να βγάλετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Η δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ για αθλητική μεταρρύθμιση γίνεται πράξη με νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία. Βάζουμε τάξη στον αθλητισμό, κάνουμε το σωστό και είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα των 20 μηνών που βρισκόμαστε στο τιμόνι του", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. "Μην εργαλειοποιείτε το Μητρώο. Για πρώτη φορά έγιναν οι εκλογικές διαδικασίες στην ΕΠΟ, δημόσια, καθαρά και με απόλυτη διαφάνεια και τάξη, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, χωρίς να έχει καταγραφεί ούτε μια παρατυπία από κανέναν. Μην στήνετε ένα παραμύθι που δεν έχει γυρισμό. Πρέπει όλοι να στέλνουμε σοβαρά μηνύματα και να υπηρετήσουμε τον ευγενή αθλητισμό με όλες τις καλές προθέσεις που όλοι έχουμε", κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι, "για την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν δέσμευση και προτεραιότητα που έγινε πράξη, η αντιμετώπιση του προβλήματος ντόπινγκ και η εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου με τον νέο επικαιροποιημένο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ". Έμφαση έδωσε στην θεσμική ενίσχυση του έργου του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, τονίζοντας ότι "είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε πράξη ότι δηλώσαμε ιδρύοντας έναν ανεξάρτητο Οργανισμό και εξασφαλίζοντας του την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια του, με προϋπολογισμό 1.513.000 ευρώ ενώ κάθε χρόνο θα εγγράφεται αντίστοιχο ποσό για την χρηματοδότηση του ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με εκσυγχρονισμένα μέσα στο νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ".

"Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Η πολιτεία όμως, οφείλει να πράξει ότι είναι δυνατόν για την αποτροπή του ντόπινγκ", τόνισε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέτα ενώ κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι "είναι απολύτως υπόλογος και δεν έχει καμία δικαιολογία για τις καθυστερήσεις και την αδράνεια που έχει επιδείξει στον τομέα της αρμοδιότητας του".

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε "ζωτικής σημασίας την καταπολέμηση του ντόπινγκ για την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού" ενώ τόνισε ότι "πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία του ΕΟΚΑΝ",

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε ότι το κόμμα του "επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια" και πρόσθεσε ότι, "παρότι δεν στέκεται αρνητικά στο νομοσχέδιο, ωστόσο δεν τρέφει αυταπάτες ότι ο νέος κώδικας θα μπορούσε να λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα στον χώρο του αθλητισμού όπου κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση".

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου έκανε λόγο για "αναγκαία ενημέρωση του αθλητικού κόσμου" ενώ επεσήμανε ότι "το θέμα του ντόπινγκ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μα αποσπασματικά μέτρα αλλά με καθαρές λύσεις και κίνητρα και εξασφάλιση ίσων ευκαιριών".

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης εξέφρασε επιφυλάξεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι "ο νέος κώδικας εναρμονίζει και ενισχύει τον διεθνή έλεγχο και έχει ως κατευθυντήριους στόχους "να θεωρούνται απαγορευμένες ουσίες τα αναβολικά, να καθοριστούν μέθοδοι ώστε να μειωθεί η λήψη και χρήση τους μέσα από τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και να προωθηθεί η διεθνής συνεργασία".

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Φώντας Μπαραλιάκος τόνισε ότι "με τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου, υιοθετούνται οι βέλτιστες πρακτικές για τον έλεγχο προληπτικά και κατασταλτικά, του ντόπινγκ, με στόχο να δοθεί τέλος στις παθογένειες και ολιγωρίες του παρελθόντος".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.