ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνικό Θέατρο- ΚΘΒΕ: Νέα διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή

17:38 - 05 Απρ 2021 | Πολιτική
Εθνικό Θέατρο- ΚΘΒΕ: Νέα διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή
To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/4) τη θέσπιση νέας διαδικασίας επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή στα δύο κρατικά θέατρα (Εθνικό και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

Η υπόθεση Λιγνάδη προκάλεσε αναταράξεις και ανέδειξε το πρόβλημα στη διαδικασία διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών, οδηγώντας το υπουργείο Πολιτισμού στη σύνταξη της αναγκαίας διάταξης νόμου προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής  μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων. Το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει επίσης και συγκεκριμένα προσόντα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται και ο νέος τρόπος διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών  θεάτρων.

Το σχέδιο διάταξης νόμου για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου επιλογής και διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών και αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών θεάτρων, θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.

Μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής του επόμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόφασή μας να προκηρύσσονται οι θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει τις ανάγκες του κάθε φορέα- είναι εκπεφρασμένη από τον Αύγουστο 2019. Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των Θεάτρων και αιτιολογημένο πρακτικό Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής. Αντίστοιχα θεσπίζεται καινούργια διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών. Το σχέδιο διάταξης νόμου θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των δύο κορυφαίων Θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια. Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 05 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.