ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης στη Λιβύη: Ακύρωση παράνομων εγγράφων και ορισμός θαλασσίων ζωνών

18:03 - 06 Απρ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης στη Λιβύη: Ακύρωση παράνομων εγγράφων και ορισμός θαλασσίων ζωνών
Κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε "πυξίδα" το διεθνές δίκαιο και ζήτησε ακύρωση "παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη φράση αυτή αναφέρθηκε ασφαλώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστω κι αν δεν το κατονόμασε. Ζήτησε, ωστόσο, την ακύρωσή του, ενώ κάλεσε τη Λιβύη σε συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα εμφανίστηκε θετικό στο "να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηδση που διεκόπη το 2010".

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη στον δρόμο της προς την πολιτική ομαλότητα, «μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο μεταξύ άλλων για αποκατάσταση της ενεργειακής συνεργασίας καθώς και επέκτασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε. 

«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Η γεωγραφία καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από τη μεριά του ο Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, καλωσόρισε θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης. Έκανε μάλιστα αναφορά και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του Πρωθυπουργού, για την οποίο ο κ. Ντμπεϊμπά είπε πως είχε ενισχύσει τις ελληνολιβυκές σχέσεις.

Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, πάντως, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά επέμεινε στην πάγια θέση του και υπεραμύνθηκε της υπογραφής του από το προηγούμενο καθεστώς Σάρατζ της Τρίπολής λέγοντας ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας».

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας «ενθάρρυνε» τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών για «να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών στη Μεσόγειο, διότι -όπως πρόσθεσε- η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:07 - 06 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.