ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022

21:08 - 07 Απρ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022
Για την πανδημία του κορονοϊού, τον εμβολιασμό, την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και την οικονομία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε στους μικρομεσαίους.

Εμβολιασμός υγειονομικών

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης άφησε «παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών κατά του κορονοϊού. «Το φθινόπωρο πρέπει να δούμε ξανά το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν γίνεται να είσαι υγειονομικός, να μην προστατεύεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, αλλά και να κινδύνευες να διασπείρεις τον ιό στους ασθενείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή» σημείωσε.

Tαυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση ειδικά στους ηλικιωμένους που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού. «Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για τις μεγάλες ηλικίες, πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν, ώστε το τοίχος ανοσίας να ξεκινήσει από αυτούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Self test

Αναφερόμενος στην κριτική που ακούστηκε σήμερα με τα προβλήματα στη διάθεση των self test στα φαρμακεία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «γκρίνια από τα φαρμακεία», ωστόσο έδειξε να αποδέχεται την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μικρές δυσκολίες».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι εντός των επόμενων 10 ημερών θα μπορούν να διατίθενται τα self test στο γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεσή τους για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση (για οριζόντια διάθεση των self test στους εργαζόμενους) θα είναι οριζόντια.

Πάντως, ο πρωθυπουργός τόνισε τα self test αποτελούν πρόσθετο όπλο στη διάθεσή μας και πρόσθεσε ότι η χρήση τους αυξάνει τις υποχρεώσεις των πολιτών πρώτον ως προς το να κάνουν τη δήλωση και αν βρεθούν θετικοί να κάνουν τεστ για επιβεβαίωση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το αρνητικό τεστ σήμερα δεν εξασφαλίζει κάποιον από το να κολλήσει αύριο» και επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και η αποφυγή συνωστισμού.

Εστίαση και Πάσχα

Στην εκτίμηση πως η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα, προέβη ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που παρέπεμψε στη γνώμη των ειδικών για το κατά πόσον θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, δε, για το εάν πιστεύει πως η επιτροπή των ειδικών έκανε τον κύκλο της, απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας όμως: «Θα ήθελα τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα μας να είναι πιο καθαρό. Αναφορικά με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών την ευθύνη την έχω εγώ, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αντίθετες γνώμες δημιουργούν την αίσθηση πολυφωνίας, αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της Επιτροπής και όχι να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις».

Ο ίδιος τόνισε πως αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ δεν απέκλεισε η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων να επεκταθεί και τις καθημερινές, πέραν του Σαββατοκύριακου.

Ελληνοτουρκικά

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επίσης, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Πρόωρες εκλογές

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών: «Λέω κατηγορηματικά όχι σε πρόωρες εκλογές, έχω αποφασίσει εξάντληση της 4ετίας. Σκοπός μας είναι να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια τροχιά ανάκαμψης, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της 4ετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε πάντα για τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, παρότι ο ίδιος την έχει κλείσει κατηγορηματικά: «Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Ο ίδιος πήρε την απόφαση να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:37 - 07 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.