ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση και...φλερτ με τη νεολαία

17:50 - 09 Απρ 2021 | Πολιτική
Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση και...φλερτ με τη νεολαία
Τραγικά λάθη από πλευράς κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, επισημαίνει το πόρισμα του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη συνάντησε την επιτελική ανικανότητα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παράλληλα, θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εντείνει την προσπάθεια να εκφράσει τις θέσεις του στους χώρους δουλειάς αλλά και στη νεολαία.

Στο μέτωπο της πανδημίας αναφέρει ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες και η εργαλειοποίηση της επιτροπής των ειδικών οδήγησαν σήμερα στο πιο κρίσιμο σημείο στην απώλεια εμπιστοσύνης από το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας που ζει σε συνθήκες κόπωσης και ασφυξίας από το μαρκάς διάρκειας και αποτυχημένο εκ του αποτελέσματος lockdown, ενώ τα μηνύματα είναι αντιφατικά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνει ότι από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας δεν ακολουθήθηκε ένα αξιόπιστο και συνεκτικό σχέδιο καταγραφής των κρουσμάτων και επιδημιολογικής επιτήρησης, ωστε να υπάρχουν έγκαιρες, στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα. 

Ακόμα και σήμερα, συμπληρώνει, «η κυβέρνηση αρνείται τη συνταγογράφηση μοριακών test και επεκτείνει το δόγμα της ατομικής ευθύνης με τα αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας self tests επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία με ένα υπέρογκο κόστος για μια άρον άρον και με σκιές προμήθεια που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι επικουρικό μέτρο σε δεύτερο επίπεδο και όχι κεντρικός σχεδιασμός για τον έλεγχο της πανδημίας και την επιδημιολογική επιτήρηση». 

Εγκληματική, όπως υποστηρίζει είναι η στάση της κυβέρνησης και απέναντι στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι αφέθηκε να καταρρεύσει εν μέσω πανδημίας. «Ζούμε το εξωφρενικό παράδοξο ασθενείς να διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία και σε απόσταση 500 μέτρων να υπάρχουν άδειες ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων», επισημαίνει.  

Για τους εμβολιασμούς τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο φιάσκο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ όχι μόνο απέτυχε, αλλά ηττήθηκε διότι στην πιο μεγάλη υγειονομική κρίση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη, την ταυτόχρονη, και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση των πληθυσμών της στο αγαθό του εμβολίου. Η λύση από την αρχή, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήταν η άρση του καθεστώτος της πατέντας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, υπογραμμίζει ότι από την έναρξη της πανδημικής κρίσης προέταξε το μέτωπο της ζωής και συμπληρώνει ότι  μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παλινωδιών, έλλειψης σχεδίου και αποτυχίας της κυβέρνησης επιμένει ότι είναι επείγον ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα έχει, όπως σημειωνει, δημοσιοποιήσει την πρότασή του για το νέο ΕΣΥ, αναλυτικά και ολοκληρωμένα, ως πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ισχυροποίησης του κοινωνικού κράτους και ετοιμότητας απέναντι σε κρίσεις.

Για την οικονομία υπογραμμίζει ότι τα μέτρα, τα οποία έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στον εμπορικό κόσμο, στους ανθρώπους της εστίασης, στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία είναι μέτρα - ασπιρίνες, τα περισσότερα ως δάνεια, σε αντίθεση με τις υπέρογκες ενισχύσεις σε άλλους κλάδους. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς περίπου 200.000 είναι ένα βήμα πριν τη διακεκαυμένη ζώνη των "λουκέτων", ενώ η εκτίμηση για 1,3 εκατομμύρια ανέργους επαναφέρει την χώρα στην προηγούμενη δεκαετία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανακοινώνει ότι παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα ένα ολιστικό σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας με βασικούς στόχους: την προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζόμενων. Επίσης, δηλώνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, που εκτείνεται και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026 δεν συζητήθηκε ως όφειλε με την αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι θα δεσμεύει και επόμενες κυβερνήσεις και όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει πολιτικές επιλογές θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ. Είναι επομένως όχι απλώς αναγκαία αλλά και επιτακτική η συμπερίληψη ρήτρας αναθεώρησης χωρίς προβλεπόμενες κυρώσεις στόχος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει.  

Ττονίζει επίσης ότι έχει ήδη καταθέσει την αντιπρόταση του, θεωρώντας ως προτεραιότητες την δίκαιη πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της εργασίας και των μισθών, την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τον προσανατολισμό των πόρων για την ανασυγκρότηση των δομών του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας μετά και την εμπειρία της κρίσης του Covid – 19. 

Σχετικά με την Τράπεζας Πειραιώς  υπογραμμίζει ότι με την αποδοχή από την μεριά του ΤΧΣ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, της μη πληρωμής του οφειλόμενου τοκομεριδίου το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ηδη 1,5 δις ευρώ ενώ με την αποφασισμένη πλέον αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με την κατάργηση των δικαιωμάτων προαίρεσης από το ΤΧΣ και τους μικρομετόχους η ζημία για το ελληνικό δημόσιο θα είναι πολλαπλάσια ενώ και οι μικρομέτοχοι πρόκειται να υποστούν τεράστιες απώλειες. 

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήδη έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα στο ΤΧΣ μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ενώ πρόκειται να αναλάβει και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του νέου σκανδάλου Μητσοτάκη στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς. 

Στο εργασιακό τομέα, αναφέρει ότι το «εργασιακό νομοσχέδιο» στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη το Σαββατοκύριακο.

«Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Για την Παιδεία επισημαίνει ότι οι απόπειρες εφαρμογής του νομοθετημένου αυταρχικού, θεσμικά,  και συντηρητικού, κοινωνικά, σχεδίου της ΝΔ τροφοδοτεί μια πολιτική και κοινωνική διαμάχη  από τη κλίμακα της αίθουσας, του εργαστηρίου και του αμφιθεάτρου μέχρι τους κορυφαίους πανεπιστημιακούς θεσμούς, αλλά και στις γειτονιές και στους δρόμους των μεγάλων πόλεων όπου ένα νέο  μεγάλο ποτάμι νεολαιίστικης αμφισβήτησης έδωσε μάχες απέναντι στην αστυνομοκρατία, τη βίαιη καταστολή και τον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό. 

Η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σημειώνει, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών κινημάτων και των πολύμορφων κινημάτων της νεολαίας θα αποτελέσει  διαρκές μέλημα και καθήκον την επόμενη περίοδο. 

- Για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της αστυνομοκρατίας, της βίας και των αποκλεισμών

- Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της κοινωνίας και των μορφωτικών δικαιωμάτων της  νεολαίας

- Για να γίνει η σημερινή αγωνιστική έξαρση σημείο καμπής και αφετηρία πολιτικών εξελίξεων και μιας νέας προοδευτικής-δημοκρατικής αλλαγής στη διακυβέρνηση.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι είναι καθήκον του να συναντηθεί και να συνομιλήσει πολιτικά με τις κοινωνικές δυνάμεις που δυσφορούν, διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιβολές και για να προστατευθούν δικαιώματα, και για να διαμορφωθούν οι συνθήκες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ώστε, όπως υποστηρίζει, ο τόπος να αποκτήσει ξανά προοπτική και να μπορεί να εγγυηθεί κυρίως στη νεολαία, που η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο και δημιουργεί υγειονομική ζώνη, απαγορεύσεις και αποκλεισμούς πολλών επιπέδων, το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και την αυτόνομη ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα Πολιτικά και Οργανωτικά συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως τονίζει είναι:

«1. Ο Συριζα -ΠΣ είναι ίσως το μοναδικό κόμμα που εν μέσω πανδημίας κατάφερε να υπερβεί τα εμπόδια , αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και να διοργανώσει πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες με την συμμετοχή τόσων συντρόφων . Ψηφιακό άλμα κρίσιμο και χρήσιμο για το κόμμα και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. 

2. Κατάφερε να συζητήσει πολιτικά μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, εμπλέκοντας παλιούς και νέους συντρόφους , να κάνει απολογισμό αλλά κυρίως προγραμματισμό των δράσεων του σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο. 

3. Ολες οι συνδιασκέψεις είχαν το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Κλήθηκαν φορείς, επιμελητήρια, επιστημονικές ενώσεις, σωματεία  να παρακολουθήσουν  και να εκφράσουν τις προτάσεις τους. 

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι μπορεί να ανασυγκροτείται εν κινήσει και παράλληλα να αυξάνει τις οργανωμένες του δυνάμεις. Αυξηση όχι μόνο ποσοτική ( 3 φορές πάνω από το προηγούμενο συνέδριο) αλλά και ουσιαστική αν δούμε τον  αριθμό των νέων συντρόφων που συμμετείχαν σαν αντιπρόσωποι αλλά και όσους/όσες εκλέχτηκαν στα νέα όργανα ( πολύ πάνω από το ποσοστό του 25 %). Επιβεβαιώθηκε στην πράξη η ισότιμη συμμετοχή και ένταξη στην ζωή και στη δράση του κόμματος όλων των μελών , παλιών και νέων, χωρίς καμία διάκριση.

5. Η πραγματικά συλλογική λειτουργία της οργανωτικής γραμματείας και οι ομόφωνες αποφάσεις μας σε όλα τα θέματα που προέκυψαν  βοήθησαν στην ομαλήολοκλήρωση των συνδιασκέψεων. Παρόλα αυτά  οι αντιπαραθέσεις και οι τριβές σε ορισμένες, λίγες, περιπτώσειςοξύνθηκαν σε βαθμό που μας προβληματίζει. Αναγκαίες είναι λοιπόν οι πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αναπτυχθεί η κουλτούρα των συνθέσεων των εύλογων διαφορετικών απόψεων  μέσα από τον  πολιτικό διάλογο και την οργανωμένη συζήτηση. 

6. Το γενικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι τα μέλη του κόμματος παλιά και νέα,στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν διάθεση για πολιτική διαβούλευση, δράσεις  και ουσιαστική συμμετοχή στην ζωή του κόμματος. Αυτή η διάθεση οφείλει να αξιοποιηθεί από την ηγεσία του κόμματος ώστε να είμαστε σε πολιτική και οργανωτική ετοιμότητα για οποιεσδήποτε εξελίξεις έχουμε μπροστά μας.

7. Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα,και εντείνουμε τη συλλογική μας προσπάθεια ανάπτυξης και εμβάθυνσηςτης στρατηγικής της Προοδευτικής Συμμαχίας στους μαζικούς χώρους, με ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους δουλειάς αλλά και στη νεολαία. Η στρατηγική μας αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αναγκαιότητα για τη μαζική αγωνιστική συσπείρωση απέναντι στον κυβερνητικό εργασιακό οδοστρωτήρα αλλά και την επίθεση που δέχεται η νεολαία από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο και την αγορά εργασίας». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.