ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιάρας: Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο ενδοοικογενειακής βίας

15:29 - 12 Απρ 2021 | Πολιτική
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού. Να σταματήσουν οι πρακτικές που εργαλοιοποιούσαν ένα παιδί σε μία διαμάχη γονέων. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι από το 1983. Από τότε έχει αλλάξει ο ρόλος και του πατέρα και της μητέρας. Θέλουμε το παιδί να έχει ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο Action, για το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο οικογενειακό δίκαιο, το οποίο κατά τη δημόσια διαβούλευση ξεπέρασε τα 15.000 σχόλια.

Το νέο σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες:

  1. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς.
  2. Εντάσσεται η διαμεσολάβηση, ώστε να μπορεί να βρεθεί μία εξωδικαστική επίλυση διαφωνιών προκειμένου να μη φτάσουν οι δύο γονείς στο δικαστήριο.
  3. Κάθε γονέας θα διασφαλίζει το ένα τρίτο επικοινωνίας από το χρόνο του παιδιού.
  4. Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως, π.χ., είναι η μη καταβολή της διατροφής θα βοηθάνε τον δικαστή για να κρίνει.
  5. Θα δημιουργηθούν και ειδικά προγράμματα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές ώστε κάθε υπόθεση να εξετάζεται με τη δική της ιδιαιτερότητα.

Ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παιδοκεντρικό», και ήταν κάθετος σε ότι αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: «Δεν θα αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοικτό σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους που λειτουργούν μέσα από την οικογενειακή βία να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Θέλουμε να κλείσουμε με «στεγανά» περιπτώσεις οικογενειακής βίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 12 Απρ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.