ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν «δυναμιτίζει» το κλίμα της συνάντησης Δένδια- Τσαβούσογλου

20:05 - 14 Απρ 2021 | Πολιτική
Ο Ερντογάν «δυναμιτίζει» το κλίμα της συνάντησης Δένδια- Τσαβούσογλου
Λίγες μόνο ώρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κάνει αιχμηρές δηλώσεις με αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, ανεβάζοντας ξανά το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όμως, στρέφει τα βέλη του και στην Κύπρο.

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε, όμως, σκληρή στάση και στο ζήτημα της Κύπρου. Υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουμε. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Οι απειλές Ερντογάν δυναμιτίζουν το κλίμα ενόψει της συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου, που όμως, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να ακυρώσει. Η Ελλάδα θεωρεί μάλιστα πως η Τουρκία επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα μας σε ακύρωση της συνάντησης, για να την καταγγείλλει στη συνέχεια στους Ευρωπαίους.

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Η Ελλάδα βέβαια θα επιμείνει στο ότι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ελπίζοντας σε ένα πιο "ήσυχο" καλοκαίρι από το προηγούμενο, που οι Τούρκοι έκαναν βόλτες στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ανοίγει και η ατζέντα για το Κυπριακό, με την πρώτη πενταμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να είναι προγραμματισμένη για τις 27 Απριλίου και σίγουρα Δένδιας - Τσαβούσογλου, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι' αυτήν. Βέβαια, δεν υπάρχουν και πάλι σημαντικά περιθώρια συνεννόησης από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να θέσει ζήτημα λύσης δύο κρατών, που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.