ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναβαθμίστηκε» η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία-Θα συναντήσει και τον Ερντογάν

23:59 - 14 Απρ 2021 | Πολιτική
«Αναβαθμίστηκε» η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία-Θα συναντήσει και τον Ερντογάν
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντήσει τελικά και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Νίκος Δένδιας, θα συναντήσει το μεσημέρι της Πέμπτης (16/4) τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει μόνο τον κ. Τσαβούσογλου, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε αίτημα του κ. Ερντογάν στον Νίκο Δένδια να υπάρξει και μεταξύ τους συνάντηση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στην Άγκυρα.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Το απόγευμα (19.00) της ίδιας ημέρας, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Αγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσία που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Χαμηλές προσδοκίες, αλλά...

Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση, πάντως, ο κ. Ερντογάν δυναμίτισε το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις τόσο για την ανατολική Μεσόγειο, όσο και για το Κυπριακό.

Είναι, συνεπώς, δεδομένο πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Η Ελλάδα βέβαια θα επιμείνει στο ότι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ελπίζοντας σε ένα πιο "ήσυχο" καλοκαίρι από το προηγούμενο, που οι Τούρκοι έκαναν βόλτες στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ανοίγει και η ατζέντα για το Κυπριακό, με την πρώτη πενταμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να είναι προγραμματισμένη για τις 27 Απριλίου και σίγουρα Δένδιας - Τσαβούσογλου, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι' αυτήν. Ούτε σε αυτό το θέμα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεννόησης από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να θέσει ζήτημα λύσης δύο κρατών, που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.

Οι προσδοκίες είναι συνεπώς χαμηλές, αλλά η προσθήκη του τετ α τετ με τον Ερντογάν αλλάζει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να βγάλει ειδήσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.