ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ορεκτικό» Τσαβούσογλου για τη συνάντηση με Δένδια- Ο «γρίφος» Ερντογάν

10:59 - 15 Απρ 2021 | Πολιτική
«Ορεκτικό» Τσαβούσογλου για τη συνάντηση με Δένδια- Ο «γρίφος» Ερντογάν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, το απόγευμα, θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας.

«Χαιρόμαστε που θα υποδεχθούμε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα. θα συζητήσουμε για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου».

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές, την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συζητήσουν και να επιδιώξουν να λύσουν τα μεταξύ τους ζητήματα.

Παράλληλα, μιλώντας στο δίκτυο NTV και αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε -σύμφωνα με το Reuters- ότι όλοι μπορούν να έχουν συνομιλίες με όλους.

Υπενυθμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης (14/4) η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία "αναβαθμίστηκε", έπειτα από πρόσκληση που του έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθούν, πριν από το τετ α τετ με τον κ. Τσαβούσογλου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως ο κ. Ερντογάν θέλει να στείλει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα στην Ελλάδα, μέσω του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Βέβαια, πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου σε δηλώσεις του την Τετάρτη (15/4), γεγονός που κάνει τους Έλληνες διπλωμάτες να κρατούν "μικρό καλάθι".

Ο Έλληνας υπουργός, πάντως, προσέρχεται με πνεύμα συνεννόησης στις συναντήσεις και σίγουρα θα ήθελε να διασφαλίσει ένα "ήρεμο" καλοκαίρι στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να προχωρήσουν και οι διαβουλεύσεις στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 15 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.