ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΞ: Σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας το γαλλικό ερευνητικό πλοίο

09:46 - 20 Απρ 2021 | Πολιτική
ΥΠΕΞ: Σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας το γαλλικό ερευνητικό πλοίο
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με απάντηση του εκπροσώπου ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Παπαϊωάννου σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέροντας ότι: «Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news».

Η Ελλάδα, τονίζει το ΥΠΕΞ, «εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις».

Λίγες ώρες μετά τις επεισοδιακές δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το γαλλικό ερευνητικό παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος.
Το συμβάν έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ρωτήθηκε για το συμβάν και απάντησε αναφέροντας πως πρόκειται για συμβάν που αφορά τη γαλλική πλευρά.

«Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά» ανέφερε, ειδικότερα.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της κα Πελώνη. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, συγκεκριμένα, έκανε λόγο για συμβάν που αφορά και τη γαλλική πλευρά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού και ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.

Θέση επί του ζητήματος πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επεσήμανε πως το ΥΠΕΞ «άδειασε» την κα Πελώνη.
«Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ "αφορά τη γαλλική πλευρά"! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;» έγραψε, αρχικά στο Twitter.

Μετά το σχόλιο του ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε με νέα ανάρτηση στην οποία σημείωνε:

«Το ΥΠΕΞ "άδειασε" την κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά αφήνει νέα ερωτηματικά: Η παρενόχληση έγινε εντός "περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας" έκδοσης Navtex ή εντός της ελληνικής ΑΟΖ; Θα γίνει το αναγκαίο διάβημα στην Τουρκία;».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:54 - 20 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.