ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Βέβαιος για ρωμαλέα ανάκαμψη- Θα υπάρξει συνάντηση με Ερντογάν

20:04 - 22 Απρ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Βέβαιος για ρωμαλέα ανάκαμψη- Θα υπάρξει συνάντηση με Ερντογάν
Σε συνέντευξή του στον Alpha την Πέμπτη (22/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαραίτητη την απόφαση για τους περιορισμούς το Πάσχα, καθώς και αυτή για σταδιακό άνοιγμα τον Μάιο. Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως "όταν o κόσμος γνωρίζει τι θα συμβεί είναι λιγότερο επιρρεπής σε παραβατικές συμπεριφορές" κι έτσι το "ρίσκο" του ανοίγματος είναι διαχειρίσιμο. Ζήτησε, όμως, από τους πολίτες όλων των ηλικιών να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Για την οικονομία εμφανίστηκε βέβαιος πως μετά το τέλος της πανδημίας θα ακολουθήσει ρωμαλέα ανάκαμψη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο τόνισε πως η Ελλάδα θα εισπράξει 4 δισ. ευρώ εντός του 2021. Εύσημα σε Δένδια για τη στάση του απέναντι στον Τσαβούσογλου και εκτίμηση πως θα υπάρξει τελικά και συνάντηση με τον Ερντογάν.

Πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για την πανδημία και για το "φρένο" που μπήκε στις μετακινήσεις εκτός νομού. Ο Πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας πως στα αστικά κέντρα είναι μεγαλύτερη η επιδημιολογική επιβάρυνση και έκρινε πως έπρεπε να "προστατευθούν" οι πόλεις και τα χωριά της επαρχίας.

Προειδοποίησε δε πως θα υπάρχουν έλεγχοι για την έξοδο του Πάσχα και τσουχτερά πρόστιμα.

Κάλεσε τον κόσμο να περάσει το Πάσχα στις πόλεις με προσοχή, αλλά και με αξιοποίηση των ελευθεριών που τους δίνονται, ενώ φυσικά είπε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα σταματήσει και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αυστηρός έναντι των αρνητών των εμβολίων και ιδιαίτερα των υγειονομικών. Για το λόγο αυτό προειδοποίησε πως το φθινόπωρο θα ληφθούν αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Οικονομία

Στην οικονομία ο Πρωθυπουργός προέταξε το σύνθημα "καλές δουλειές και ίσες ευκαιρίες".

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για ρωμαλέα ανάπτυξη μετά την πανδημία. "Είμαι απολύτως βέβαιος πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή", τόνισε χαρακτηρικά, ενώ αναφέρθηκε και στις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε το πρωί.

"Θα είναι σαν να τελειώνει ένας πόλεμος, αλλά πιστεύω πως οι ουλές στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιές. Άλλωστε, η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά", είπε εννοώντας ουσιαστικά πως το κράτος θα φροντίσει να ενισχύσει για αρκετό καιρό ακόμα εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Για το ζήτημα της διαγραφής χρεών που εισηγείται η αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε "ποιος θα την πληρώσει;"

Πρόσθεσε δε πως ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις.: "Ένα κομμάτι της επιστρεπτέας γίνεται μη επιστρεπτεα, αυτό είναι διαγραφή", σημείωσε, ενώ ως προς τις οφειλές συμπλήρωσε πως "έχουμε εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Γέφυρα, η δυνατότητα πτώχευσης κλπ."

Για το δημόσιο χρέος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως είναι βιώσιμο  και πρόσθεσε πως "δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψος".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε βεβαιώς ο κ. Μητσοτάκης και για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας πως είναι ένα "σχέδιο Μάρσαλ" και εκτίμησε πως σύντομα θα φανούν τα οφέλη του: "Εντός του 2021 θα πάρουμε πάνω από 4 δισ.", σημείωσε.

Για το ελληνικό σχέδιο ο Πρωθυπουργός είπε πως "στηρίζει επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και υπάρχει μεγάλο όφελος για την περιφέρεια, εκτός από τα αστικά κέντρα.".

Εθνικά θέματα

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε άψογο το χειρισμό του Νίκου Δένδια στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Παρά τις εντάσεις ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως κάποια στιγμή θα υπάρξει και συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο, σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να ορίσει το χρονικό ορίζοντα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:26 - 22 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.