ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική σύγκρουση για το «ακαταδίωκτο» της Επιτροπής λοιμωξιολόγων

09:11 - 23 Απρ 2021 | Πολιτική
Πολιτική σύγκρουση για το «ακαταδίωκτο» της Επιτροπής λοιμωξιολόγων
Ένα νέο σημείο τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προέκυψε την Πέμπτη (22/4), με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας, με την οποία θεσπίζεται το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων για τις θέσεις τους εντός των συνεδριάσεων της αρμόδιας Επιτροπής.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, προβλέπει ρητά πως τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών, Λοιμωξιολόγων αλλά και της Επιτροπής Εμβολιασμών δεν θα διώκονται για τη γνώμη ή την ψήφο τους στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η τροπολογία πέρασε, αλλά προηγουμένως στη Βουλή ξέσπασε θύελλα, με την αντιπολίτευση να συνδέει την τροπολογία με πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Επιτροπή ουσιαστικά εκτελούσε εντολές της κυβέρνησης, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ "σήκωσε" ιδιαίτερα το θέμα και οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, καθώς επικρατεί σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας κλίμα δίωξης όσων μιλούν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της πανδημίας και για τους εμβολιασμούς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως πρόκειται για μια «ενοχική» ρύθμιση που αποσκοπεί να καλύψει κυβερνητικές ευθύνες.

«Δεν έχετε δει τι γίνεται στα σχολεία; Κάνουν μηνύσεις σε διευθυντές για μάσκες και self test. Προστατεύουμε τους επιστήμονες από “ψεκασμένους” και αρνητές. Τους προστατεύουμε από αυτούς που πιστεύουν ότι με το self test και τη λήψη σάλιου μάς βάζουν τσιπάκι στον εγκέφαλο», είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αθ. Πλεύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Ραγκούσης, ωστόσο, διαφώνησε: «Με αυτή την τροπολογία βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό που μέχρι στιγμής αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας. Και βεβαίως δεν περιλαμβάνει η τροπολογία αυτή την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Αλλά και κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακά στελέχη. Από πού κι ώς πού; Απαιτούμε εν ονόματι της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ειρήνης να αποσύρετε τώρα αυτή την απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και απροετοίμαστη ενοχική τροπολογία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει ακόμα την ανησυχία της πως μια τέτοια διάταξη θα μπορούσε στο μέλλον να δημιουργήσει "τείχος προστασίας" και σε άλλες περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε, γεγονός που θα έχριζε αυτόματα "ανυπεράσπιστη" την κοινωνία.

Τη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την διάταξη εξέφρασε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας διαμαρτυρήθηκε για τον όρο «ψεκασμένοι» που χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ με τον κ. Πλεύρη να του ανταπαντά: «Είστε το κόμμα κατά των εμβολιασμών. Χαϊδεύετε όσους δεν θέλουν τα μέτρα προστασίας. Ταυτίζεστε με το παράλογο».

Οι συγκρούσεις για το "ακαταδίωκτο" συνεχίζονται και την Παρασκευή, με τα μέλη της Επιτροπής να καλούνται κι αυτά να πάρουν θέση, με ορισμένα μάλιστα από αυτά να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το κατά πόσο χρειάζεται μια τέτοια ρύθμιση. Κάπως έτσι τροφοδοτείται η κόντρα και τα πολιτικά κόμματα αναμένεται συνεχίζουν την αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, με το θέμα να έχει πάρει επίσης έκταση και στα social media.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 23 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.