ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτρεπτικό το πλαίσιο για τους μετανάστες που θέλουν ιθαγένεια

15:04 - 28 Απρ 2021 | Πολιτική
Πυρά στην κυβέρνηση ασκούν με κοινή δήλωσή τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Κώστας Ζαχαριάδης, σχετικά με την πολιτική της όσον αφορά τους όρους χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας στους αιτούντες.

Οι δύο βουλευτές ξεκινούν από τη Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στις 22/04 και αφορά τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη των αιτούντων ελληνική ιθαγένεια, με την οποία όπως αναφέρουν "γίνεται απαγορευτικό το δικαίωμα για αίτηση πολιτογράφησης για την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων". Ακολούθως εξηγούν: "Η Υπουργική Απόφαση βάζει ως προαπαιτούμενο τη δήλωση επαρκούς εισοδήματος, ακόμα για 7 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Ουσιαστικά το υπουργείο ζητά ο αιτών ελληνική ιθαγένεια να μην έχει μείνει άνεργος καθόλου για αυτό το διάστημα, την στιγμή που ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ειδικά για μετανάστες ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 28,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτιος 2021)". Υποστηρίζουν ακόμη ότι "είναι γεγονός ότι η πρόταξη αυστηρών οικονομικών κριτηρίων σε συνδυασμό με την νέα τράπεζα θεμάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση, με θέματα στα οποία ακόμα και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν, δημιουργεί ένα πλήρως αποτρεπτικό πλαίσιο για τους μετανάστες που μετά από πολυετή παραμονή έχουν αναπτύξει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια".

Συμπερασαματικά αναφέρουν ότι "πρόκειται για μία ακόμα απόφαση που καθιστά σαφές ότι για τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η ιθαγένεια βασίζεται στην "καθαρότητα" του αίματος. Πολύ μακριά δηλαδή από την ευρωπαϊκή αντίληψη για ένταξη και κοινή συμβίωση" και κααταλήγουν: "Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το δικαίωμα πολιτογράφησης δεν πρέπει να υφίσταται. Ας έχουν την παρρησία να ανακοινώσουν την συνολική κατάργησή του παρά να εμπαίζουν με αυτό τον τρόπο ανθρώπους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται ακόμα και για περισσότερο από 10 χρόνια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας".

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.