ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πελώνη για εργασιακό ν/σ: Το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο

13:52 - 06 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Πελώνη για εργασιακό ν/σ: Το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο
Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM». Η κα Πελώνη καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει τα πράγματα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε για το εν λόγω θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει. Διαστρεβλώνει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει δεκάωρο εργασίας. Το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μία ρύθμιση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια. Και προφανώς είναι στο χέρι του εργαζόμενου -και μόνο με δική του συμφωνία- να κάνει χρήση, εφόσον θέλει να δουλέψει κάποιες ημέρες περισσότερο για να πάρει άδεια κάποιες άλλες ημέρες. Είναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που δεν κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις. Εξελίξεις καταιγιστικές στην αγορά εργασίας, με ψηφιακές πλατφόρμες, με την τηλεργασία. Αντιμετωπίζει  όλα αυτά τα ζητήματα και προστατεύει το οκτάωρο και το πενθήμερο της εργασίας και με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας». 

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή η ισορροπία είναι πάντα εύθραυστη, οπότε θα πρέπει όλοι να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε πολύ προσεχτικοί.

«Τώρα βέβαια έχουμε στα χέρια μας το υπέρτατο εργαλείο. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο, είναι μια ασπίδα, μια θωράκιση απέναντι στον ιό. Πηγαίνει πολύ καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επιταχύνουμε. Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια μέρα. Και  θα κρατηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα, περίπου για όλο τον Μάιο. Ανοίξαμε πολλές ηλικιακές ομάδες, όλη την κατηγορία από 30 έως 49 ετών, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και υπάρχει μεγάλη προσέλευση» επεσήμανε η κα Πελώνη σχετικά με τους εμβολιασμούς για να προσθέσει: «Οι νεότεροι άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών δίνουν το παράδειγμα που προφανώς πρέπει ν’ ακολουθήσουν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες των 60 άνω, που ενδεχομένως, να ήταν διστακτικές στην αρχή».

Για τις πατέντες των εμβολίων

«Να θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2020, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, που είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό. Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τις πατέντες των εμβολίων.

«Η τότε κριτική του Πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον» προσέθεσε.

Για το ίδιο θέμα, η κα Πελώνη διευκρίνισε: «Η πρόταση του αμερικανού προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια. Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα». 

Όσον αφορά στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων η κα Πελώνη εξήγησε: «Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα. Είναι καλύτερα τα πράγματα, υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το SMS μας θυμίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και  να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή τη στιγμή έχει και πρακτική χρήση, το άλλο sms, το 13032, για τις επισκέψεις στα καταστήματα του λιανεμπορίου. Προφανώς, θα αξιολογηθεί εκ νέου με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων. Θα αξιολογηθούν και τα στοιχεία από τα διάφορα ανοίγματα, την επόμενη εβδομάδα».

«Ο στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει και να μπούμε σε μία νέα κανονικότητα και σε ένα διαφορετικό Καλοκαίρι, που, προφανώς, θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Αυτό εξαρτάται απ’ όλους μας» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πορτογαλία, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η κοινωνική ατζέντα είναι στο προσκήνιο. «Τα κοινωνικά δικαιώματα, οι νέοι, οι γυναίκες. Μια προοδευτική ατζέντα, στην οποία έχει κινηθεί ήδη η Κυβέρνηση. Ατζέντα που συνδέεται και με ζητήματα που προωθεί η Κυβέρνηση και στο εργασιακό νομοσχέδιο. Τέλος υπάρχει Σύνοδος Ε.Ε.- Ινδίας το Σάββατο» συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.