ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Ανάγκη για μια ισχυρή ένωση για την υγεία

17:56 - 10 Μαϊ 2021 | Πολιτική
ΕΕ: Ανάγκη για μια ισχυρή ένωση για την υγεία
H Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι η πανδημία τόνισε τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος: «Η πανδημία μας έδειξε σε ποια σημεία πρέπει να δώσει έμφαση η κοινωνία μας, ποια πράγματα πρέπει να βελτιώσουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν είναι ασφαλής μέχρι και ο τελευταίος πολίτης. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο και αποφασιστικό σχέδιο δράσης, ώστε να βελτιώσει η ΕΕ την ετοιμότητά της σε τέτοιες κρίσεις."

"Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί. Με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια. Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κα Κυριακίδου αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 16 δισεκ. δόσεις εμβολίων, ενώ το 38% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

«Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 11.8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού στο επόμενο διάστημα».

Τέλος, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του προγράμματος ΗΕRA (Health Emergency Responsive Agency), ενώ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Πρέπει να κοιτάμε γύρω μας με αισιοδοξία και να είμαστε φιλόδοξοι, γι’αυτό τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και δράση», είπε κλείνοντας την παρέμβασή της.

Το Πρόγραμμα της Ε.Ε για να νικήσει τον καρκίνο και η Ελληνική Πραγματικότητα

Στη συνέχεια η Επίτροπος κα Κυριακίδου συμμετείχε σε συζήτηση με τoν Αναπληρωτή Υπουργός Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Ογκολόγο και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ιωάννη Μπουκοβίνα και την Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα αυτό.

Η κα. Κυριακίδου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι καθοριστικής σημασίας. Αναλυτικότητα η Επίτροπος τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι έως το έτος 2030, στόχος της ΕΕ είναι το 90% των αγοριών και κοριτσιών να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια πρόληψης καρκίνου. Η κα. Κυριακίδου είπε ότι το 2022 θα ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Μητρώο Νεοπλασιών, ενώ παρότρυνε τις αρχές της Ελλάδος να ενεργοποιήσουν άμεσα ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι μπορεί η πανδημία να επισκίασε την πολιτική για την Υγεία το τελευταίο χρόνο, ωστόσο κανένα ογκολογικό χειρουργείο δεν έχει αλλά και δεν πρόκειται να ανασταλεί, ενώ τόνισε την σημασία της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας της χώρας και της άυλης συνταγογράφησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:02 - 10 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.