ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Ελλοχεύουν κίνδυνοι από την ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη

21:15 - 11 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Ελλοχεύουν κίνδυνοι από την ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη
Για την επόμενη μέρα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησαν σήμερα (11/5) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, και ο επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου, κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το δημόσιο χρέος παραμένει μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, χάρη στην αναδιάρθρωση του Ιουνίου του 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μείωσε σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, καθώς και χάρη στην ασφάλεια που προσφέρουν έναντι μελλοντικών κραδασμών τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ωστόσο, πως ελλοχεύουν κίνδυνοι που ενδεχομένως θα προκύψουν από ασθενή και ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη, η οποία πιθανόν θα εκτοπίσει τη μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγικής βάσης της χώρας, δηλαδή τους εργαζόμενους και τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως είναι ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στηριχθεί με επιπλέον μεταβατικές δράσεις στήριξης. Με αυτόν τρόπο, η ανάκαμψη θα αφορά όλους, παρά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε για ενδεχόμενη πρόωρη άρση των περισσότερων προσωρινών - έστω και ανεπαρκών - μέτρων προστασίας, καθώς κάτι τέτοιο ίσως επιβραδύνει την ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η επανεκκίνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει μέτρα στήριξης της απασχόλησης και της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν απολύσεις, λουκέτα και έτσι, η ελληνική οικονομία να απομακρυνθεί από νέα μακροχρόνια τραύματα της πανδημίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:16 - 11 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.