ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Σημαντικό για τους επενδυτές να ξέρουν ότι έχουμε αλλάξει

16:42 - 12 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Γεωργιάδης: Σημαντικό για τους επενδυτές να ξέρουν ότι έχουμε αλλάξει
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην ενότητα «How to re-spark foreign direct investment» στο Delphi Economic Forum 2021:

«Κατ’ αρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση για άλλη μια φορά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είναι πάντα μεγάλη τιμή να είμαι εδώ και μάλιστα σε μία ευνοϊκή συγκυρία.

Και λέω ευνοϊκή, διότι πριν από λίγο ανακοινώθηκαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από ύφεση -8,2% το 2020, προβλέπουν ανάπτυξη +4,1% για το 2021 και +6% για το 2022. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, όχι για να επιβεβαιωθούν απλώς, αλλά για να τις ξεπεράσουμε.

Θέλω να θυμίσω εδώ απλώς παρενθετικά, ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, διψήφιο αριθμό.         Και κάθε καινούρια πρόβλεψη πήγαινε σε ένα ευνοϊκότερο σενάριο την Ελληνική οικονομία, σε μία καλύτερη τελικά πρόβλεψη και η καλύτερη πρόβλεψη στην οποία φτάσαμε, ήταν, πάντως, λιγότερο ευνοϊκή απ’ αυτό που τελικώς είχαμε ως αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς.

Άρα, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αν δουλέψουμε με εργατικότητα και αποφασιστικότητα στους ρυθμούς που το κάνουμε και με τη διαδρομή που έχουμε ακολουθήσει, θα πετύχουμε και ακόμα καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και ιδιαίτερα για του χρόνου.

Και μια και αναφερθήκατε στον κύριο Μπακατσέλο. Η περίπτωση της συμφωνίας μεταξύ της BSΗ και της Πυραμίδος για την εξαγορά των μηχανημάτων ώστε να γίνει εφικτή άμεσα μία εγκατάσταση γραμμής παραγωγής όπου πλέον υπό την επωνυμία της Πυραμίδος θα παράγονται οι συσκευές, έχει μεγάλη σημασία για εμάς, όχι για το ύψος της επένδυσης, το οποίο είναι σχετικά μικρό, αλλά γιατί είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση που είχε βιώσει τα τελευταία χρόνια και να αντιστρέψει σιγά – σιγά αυτήν την πορεία.

Ένας από τους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων δεν είναι μόνο η πρόοδός μας σε τομείς που παραδοσιακά πηγαίνουμε καλά, όπως παραδείγματος χάρη ο τουρισμός, αλλά θέλουμε να δώσουμε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει βιομηχανική παραγωγή ίσως όχι να γίνει φυσικά η πρώτη Ευρωπαϊκή βιομηχανική δύναμη, αλλά όχι να είναι τελείως ασήμαντη όπως είμαστε τώρα.

Θυμίζω στο όχι πολύ μακρινό μας παρελθόν, η Ελλάδα είχε μία πολύ αξιοπρεπή βιομηχανική παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό δουλεύουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή για το πώς η Κυβέρνηση έπεισε τον κ. Μπακατσέλο ότι στην επένδυση της Πυραμίδος δεν θα ανακύψουν γραφειοκρατικά προβλήματα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

«Κατ’ αρχάς, δεν πείσαμε τον κ. Μπακατσέλο. Ο κ. Μπακατσέλος ήθελε διακαώς να κάνει την επένδυση. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Η παρέμβασή μας ήταν περισσότερο προς τη Γερμανική πλευρά της BSH, για να πειστεί να κάνει την παραχώρηση της γραμμής, για να είμαι ειλικρινής.

Ίσα – ίσα, λοιπόν, που τον ευχαριστώ πολύ τον κ. Μπακατσέλο. Ο κ. Μπακατσέλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι ξέρει και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να αναδείξω -και το λέω με μεγάλη γνώση και χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής ρητορικής:

Ζούμε σε μία νέα Ελλάδα. Αυτό που συνέβη με την περίπτωση της BSH και της Πίτσος στις αρχές της δεκαετίας του 2010 όταν ένας Συριζαίος τότε Δήμαρχος Ελευσίνος αντέστρεψε την απόφαση και έδιωξε στην πραγματικότητα την εταιρεία, σήμερα δεν θα μπορούσε να συμβεί. Γιατί; Διότι έχει αλλάξει η Ελλάδα.

Αν θέλετε να σας πω τη γνώμη μου ευθέως, το ότι περάσαμε την περίοδο του κ. Τσίπρα η οποία μας κόστισε 100 δισεκατομμύρια, δεν αντιλέγω, αλλά αν το δεις στη μακροχρόνια οπτική του αυτά τα 100 δισεκατομμύρια μπορεί τελικώς να τα πάρουμε πίσω διπλά.

Διότι με την αριστερή ιδεολογική ηγεμονία που είχαν επί σειρά δεκαετιών και που έπειθαν τον κόσμο να κατεβαίνει στο δρόμο κάθε φορά που λέγαμε ότι αυτό θα γίνει ιδιωτικό, όταν λέγαμε ότι είμαστε με την Αμερική και τη Δύση, όταν λέγαμε ότι είμαστε με το Ισραήλ, όλα αυτά έχουν τελειώσει.

Τώρα ξαφνικά έχουμε έναν ελληνικό λαό, που δεν με ρωτάει πια όπως το 2014 «Γιατί προδότη, Γεωργιάδη, ξεπουλάς το Ελληνικό», γιατί αυτά μου έλεγαν το 2014 όταν υποστήριζα την επένδυση στο Ελληνικό. Τώρα πια μου λένε στο δρόμο: «Γιατί έχεις αργήσει και δεν το έχεις δώσει γρηγορότερα;».

Η αλλαγή της χώρας είναι που έχει σημασία για τους επενδυτές. Δεν είναι ζήτημα απλώς αλλαγής πολιτικών συσχετισμών. Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι κάτι που σήμερα είναι Α, αύριο μπορεί να είναι Β. Είναι μικρό το σημείο εμπιστοσύνης που μπορείς να δώσεις σε αυτό.

Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές να ξέρουν είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. Η Ελλάδα μπορεί πια να συζητάει για ξένες επενδύσεις και να τις καλωσορίζει. Μπορεί να αντιδρά σε όποιον πάει να σταματήσει τις επενδύσεις ο ίδιος ο λαός, ο οποίος προηγουμένως ήταν στους δρόμους για τον ανάποδο λόγο.

Και το κυριότερο - και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό-, είμαστε μία κυβέρνηση που έχουμε έναν πρωθυπουργό που καταλαβαίνει από οικονομία και έχει φτιάξει μια ισχυρή ομάδα που το κύριό μας μέλημα είναι να βάλουμε εμπρός την ελληνική οικονομία και δεν διστάζουμε για αυτό.

Να ψηφίζουμε νόμους που μειώνουν τη γραφειοκρατία, να αφαιρούμε αρμοδιότητες από το δημόσιο τομέα και να τους δίνουμε στον ιδιωτικό τομέα, να ψηφίζουμε νόμους που θα κάνουν πιο εύκολες τις επενδύσεις στην Ελλάδα, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης. Να λύνουμε δηλαδή προβλήματα τα οποία ήταν για πάρα πολλά χρόνια η κόκκινη σημαία, που έλεγαν σε κάθε επενδυτή πριν έρθει στην Ελλάδα: «αν πας εκεί θα μπλέξεις».

Εμείς το βασικό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε σε όλους, όχι μόνο τους ξένους αλλά και τους Έλληνες επενδυτές, όπως ο κύριος Μπακατσέλος, σε κάθε πιθανό επενδυτή, είναι ένα: Είμαστε εδώ, σεβόμαστε τα χρήματά σας και το χρόνο σας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει η επένδυσή σας πραγματικότητα και να κερδίσετε, με αυτό θέλω να κλείσω, από την επένδυσή σας.

Όταν θα έρθει να μας πει «πρέπει να κάνουμε αυτά γιατί μόνο με αυτά κερδίζω», για εμάς το να μας πει «κερδίζω» δεν είναι κακό, είναι καλό. Διότι ένας επενδυτής που θα έρθει στην Ελλάδα και κερδίσει και βγει στο εξωτερικό και πει «πήγα και κέρδισα», μετά θα έρθουν δέκα επενδυτές γιατί θα θέλουν και αυτοί να κερδίσουν.

Αυτή, λοιπόν, η νέα Ελλάδα, το νέο πνεύμα, η νέα νοοτροπία, η νέα ενέργεια που έχει η κυβέρνησή μας είναι, πιστεύω, που οδηγεί σε εξαιρετικά θετικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ξένων οίκων. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα, και είμαι περήφανος για αυτό ως συμμετέχων στο οικονομικό επιτελείο της χώρας, είναι η μόνη χώρα από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναβαθμίστηκε εν μέσω πανδημίας από τον S & P. Βεβαίως αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα σκληρής και συλλογικής δουλειάς που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα.

Και να πω κλείνοντας ότι όσοι είναι εδώ σήμερα στο πάνελ,, είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε δουλέψει σκληρά μαζί. Δουλεύουμε μαζί για να λύνουμε εμπόδια και να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας».

 

Κληθείς από τον συντονιστή να σχολιάσει την άποψη ξένων επενδυτών ότι τους προβληματίζουν οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

 

«Χθες (12/5), ήταν παρόντες και ο κ. Μπακατσέλος και ο κ. Μαραγκός, είχαμε συζήτηση που κράτησε πάνω από 2,5 ώρες με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την DG Reform, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και παρουσιάσαμε το τι έχει γίνει αυτόν τον 1,5 χρόνο σε ένα διακυβερνητικό σχέδιο στο οποίο προΐσταμαι εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης μαζί με την Γενική Γραμματεία του κυρίου Πρωθυπουργού

Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι στην θέση 79 στο ranking της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τώρα δεν βγαίνει καινούργιο ranking για κάποιους εσωτερικούς λόγους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά έχουμε ανέβει ήδη πάρα πολλές θέσεις και αυτό είπε και χθες η Παγκόσμια Τράπεζα

Έχει αναγνωρίσει την πολύ μεγάλη πρόοδο της χώρας. Δεν σας κρύβω ότι η φιλοδοξία μας είναι τα επόμενα χρόνια να πλησιάσουμε τη θέση 30. Έχουμε εντοπίσει όλα τα σημεία που δημιουργούσαν προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και δουλεύουμε ήδη πάρα πολύ συγκεκριμένα στο καθένα από αυτά και οι παριστάμενοι χθες μπορούν να σας βεβαιώσουν και την πρόοδο και το τι είπαν οι ξένοι ειδικοί οι οποίοι ασχολούνται με αυτά.

Στη συζήτησή μας λοιπόν το κομμάτι της δικαιοσύνης ήταν το κυρίαρχο. Όχι απλώς μας έχει απασχολήσει λοιπόν, απαντώ στην ερώτησή σας, αλλά έχουμε φτιάξει ένα ειδικό σχέδιο δράσης 26 σημείων που θα παρουσιαστεί ξεχωριστά με την Παγκόσμια Τράπεζα με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης με πολλά χρήματα, ώστε το πολύ στα επόμενα δύο χρόνια, το περιβάλλον στην απονομή δικαιοσύνης να είναι τελείως διαφορετικό. Όταν λέω τελείως, εντελώς.

Υπάρχουν εργαλεία που θα οδηγήσουν, παραδείγματος χάριν, στην εκκαθάριση των πολλών αστικών υποθέσεων που καθυστερούν τα δικαστήρια, όπως η ψηφιοποίηση, η δυνατότητα να τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά και ούτω καθεξής, αλλά και η διαμεσολάβηση, τα οποία θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη επιτάχυνση.

Άρα, ναι, μας απασχολεί αυτό που είπατε, το οποίο είναι αληθές, και δουλεύουμε για να το λύσουμε. Δεν μπορεί να λυθεί σε 24 ώρες. Είμαστε όμως σε μία πολύ επαγγελματική διαδικασία για να το λύσουμε.

Και να πω και εδώ, μια και ακούστηκε, η Fraport είναι ένα παράδειγμα του πώς άλλαξε η Ελλάδα. Όταν εμείς πρωτοεισηγηθήκαμε ως κυβέρνηση Σαμαρά την υπόθεση της Fraport, εδώ πέρα έγινε επανάσταση. Τελικά σήμερα όλοι οι Έλληνες είναι χαρούμενοι που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της Fraport σε καταπληκτικά αεροδρόμια.

Στις 19 του μηνός Μαΐου θα είμαι μαζί με τον κύριο Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει ο κύριος Πρωθυπουργός το νέο αεροδρόμιο της Fraport εκεί, το οποίο είναι ένα πραγματικό κόσμημα.

Και η κοινή γνώμη από εκεί που ήταν εξαιρετικά αρνητική σε αυτή την επένδυση πριν από 8 χρόνια, σήμερα είναι εξαιρετικά θετική. Είναι ένα παράδειγμα της νέας Ελλάδος στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:

«Η αρχική συμφωνία με την Pfizer κλείστηκε στο γραφείο μου τον Αύγουστο του 2019 και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το Σεπτέμβριο του 2019 στη ΔΕΘ. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ και το χώρο που θα στεγαστεί. Ενώ ξεκίνησε, με βάση τη συμφωνία μας, να κάνει 200 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη, τελικώς μας ανακοίνωσαν πέρσι το καλοκαίρι, ένα χρόνο μετά, ότι θα κάνουν 500 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών καθ’ όσον στα interviews που έκαναν βρήκαν πολύ περισσότερους και πολύ καλύτερους από ό,τι αρχικά ανέμεναν και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, απ’ ό,τι κατάλαβα, σε σχέση με το τι πληρώνουν σε άλλες χώρες».

 

 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε:

«Κατ’ αρχάς, θα διαπιστώσατε μία αδυναμία των παρευρισκομένων να μου καταθέσουν ερωτήσεις, κυρίως επειδή με βρίσκουν όποτε θέλουν και μου κάνουν ερωτήσεις κατευθείαν και λύνουμε τα προβλήματα όσο γρηγορότερα γίνεται.

Αλλά θέλω να συμφωνήσω με τον κύριο Αχιλλεούδη. Το κράτος που ονειρευόμαστε να φτιάξουμε δεν θα χρειάζεται καθόλου τη δική μου παρουσία ή οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους. Θα δουλεύει αυτόματα ως ένα οργανωμένο σύνολο.

Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως, καλόν είναι οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα, θα βρουν πρόθυμους ανθρώπους να τους το λύσουν γρήγορα,, με διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα, στο μέτρο του εφικτού.

Το ξαναλέω, το μήνυμα είναι: σεβόμαστε και τα χρήματα και το χρόνο των επενδυτών και δεν θέλουμε να τους κάνουμε να χάνουν χρόνο και χρήμα χωρίς λόγο. Προτιμούμε να τα αξιοποιούν δημιουργικά για να κάνουν ωραία έργα στην πατρίδα μας.

Τώρα, όσον αφορά στην κουβέντα περί του μεγέθους των επιχειρήσεων. Κοιτάξτε, κ. Πρόεδρε, κ. Μαραγκέ, τι συμβαίνει. Η έννοια της μικρομεσαίας επιχείρησης στη Γερμανία και στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική. Η μικρομεσαία επιχείρηση στην Γερμανία είναι έως 250 εργαζόμενους και ως 50 εκατομμύρια τζίρο. Αυτή είναι μία μικρομεσαία επιχείρηση στην Γερμανία. Στην Ελλάδα αυτή είναι μία πολύ μεγάλη επιχείρηση.

Όταν μιλάμε στην Ελλάδα για μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιλάμε για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και αυτές είναι η μεγάλη μερίδα της ελληνικής οικονομίας, της τάξεως του 90%.

Άρα, είναι ασφαλές το συμπέρασμα ότι με τόσο μικρού μεγέθους επιχειρήσεις δεν μπορείς να πας πολύ μακριά διότι τόσο μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, δεν μπορούν να φτιάξουν κρίσιμο μέγεθος για να μπορούν να κάνουν εξαγωγές, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν πολύ μεγαλύτερες ομοειδείς επιχειρήσεις από άλλες χώρες και ούτω καθεξής.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει πράγματι ένα μεγάλο ποσό για να εξασφαλίσουμε κίνητρα για τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων γιατί είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία οι πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταμορφωθούν σε μικρομεσαίες τύπου Γερμανίας, να αποκτήσουν δηλαδή όγκο που θα επιτρέψει και τις εξαγορές και τις επενδύσεις από άλλες χώρες και την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές.

Και να πω και ένα τελευταίο. Δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης που μόλις ανέφερα. Είναι και οι επιδόσεις μας στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, κάτι για το οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Η Ελλάδα, όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν στη θέση 21 στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σήμερα είναι στη θέση 3. Στα δύο από τα τρία ταμεία είμαστε στην πρώτη θέση. Μόνο στο ένα είμαστε ακόμα στην 9η θέση.

Και η ταχύτητά μας είναι η μεγαλύτερη οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας αυτά τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα στην έκθεση της S & P η ταχύτητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ να τους προκαλεί τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην γρήγορη απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του επόμενου ΕΣΠΑ. Άρα όλα αυτά μαζί, δημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 12 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.