ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Κρίσιμη η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής

19:31 - 12 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Βενιζέλος: Κρίσιμη η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε σήμερα στο Forum των Δελφων σε συζήτηση με τον πρώην Γερμανό επίτροπο ενέργειας, ψηφιακής οικονομίας και προϋπολογισμού και πρώην πρωθυπουργό της Βάδης Βυρτεμβέργης Günther Oettinger με θέμα How to make the European recovery success. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άγγελος Κωβαίος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη μπορεί να είναι μια πραγματική επιτυχία αν λειτουργήσουν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και αν συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά αυτά είναι προφανές ότι αυτά δεν αρκούν. Όπως φαίνεται από το επεκτατικό πρόγραμμα που εφαρμόζει «επιθετικά» ο Πρόεδρος Μπάιντεν, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας, αλλά η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής ιδίως με μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης.

Είναι επίσης κρίσιμο να διαφυλαχθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και να μη δημιουργηθούν εμπόδια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από νέα κύματα εθνικολαϊκισμού και από την επέκταση της αμφισβήτησης του κράτους δικαίου, δηλαδή της φιλελεύθερης όψης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η αμφισβήτηση αυτή επεκτείνεται πολύ πέραν της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η προτεραιότητα της πολιτικής και της δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όχι σε βάρος της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας αλλά ως βάση πάνω στην οποία αυτές λειτουργούν, αλλιώς οι οικονομικοί στόχοι καθίστανται ανιστόρητοι.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.