ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πύρινη κόλαση στην Πελοπόννησο -Τουλάχιστον 19 Νεκροί - Πολλοί αγνοούμενοι

14:38 - 24 Αυγ 2007 | Πολιτική
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεκατρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στη Ζαχάρω, και έξι ακόμα στην Αρεόπολη. Συνολικά 170 φωτιές σε όλη τη χώρα. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι - η έντασή τους αγγίζει και τα 9 μποφόρ - καθιστούν δυσχερή την πολύτιμη συνδρομή των αεροσκαφών.

Τέσσερα χωριά στον Ταΰγετο -Καρβέλι, Λαδάς, Αράχοβα και Ελαιοχώρι- έχουν εκκενωθεί, καθώς και η κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα με 45 ηλικιωμένους.

Στον Πάρνωνα η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Γεράκι, Καλλιθέα, Αγιοι Ανάργυροι και Γκορτζιά.

Στην Αρεόπολη, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Σταυρός - Τσίπα. Οι κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους, ωστόσο, πέντε άνθρωποι -δύο άνδρες, δύο γυναίκες, ένας πυροσβέστης- δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Ένας ακόμα δασοπυρισβέστης πέθανε από καρδιακό επεισόδιο.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Ζαχάρω στην Ηλεία, όπου καίγονται σπίτια και επτά άτομα φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Νέα φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις έξι βόρεια του Πύργου, προς τις περιοχές Περιστερίου και Αργολίδας, αρκετά βορειότερα από το μέτωπο στη Ζαχάρω.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων «Περσέας» στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, Αμαλιάδος, Κρεστένων και τα Κέντρα Υγείας της αρμοδιότητος τους.

Ένα ακόμα μέτωπο εκδηλώθηκε στη Μεγαλόπολη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι και φωτιά σε περιοχή της Αρκαδίας. Τουλάχιστον ένα χωριό εκκενώθηκε, το χωριό Σούλου, ενώ η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά και σε άλλα χωριά της περιοχής.

Εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Λαδά και Καρβέλι, αν και αρκετοί από τους κατοίκους δεν απομακρύνονται, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους.

Στο νομό Αρκαδίας, μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά κοντά στη Μεγαλόπολη, ενώ φωτιά μαίνεται και στο Καλέτσι Κορινθίας. Αργά το βράδυ της Παρασκευής πυρκαγιά ξέσπασε και στη Νεμέα.

H ασφάλεια Τρίπολης συνέλαβε και κρατεί έναν 42χρονο κτηνοτρόφο από το Βυζίκι Γορτυνίας ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση για τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στα Τρόπαια Αρκαδίας.

Πυρκαγιές σε άλλες περιοχές της χώρας

Στην περιοχή Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, οι φλόγες καταστρέφουν σπίτια και αυτοκίνητα.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στον Λουτρόπυργο Ελευσίνας, απειλώντας και τα διυλιστήρια.

Στο Λαγονήσι, στη θέση Γαλάζια Ακτή, φωτιά ξέσπασε περίπου στη 1 το μεσημέρι και απείλησε σπίτια.

Στο Αλιβέρι και το Μεσοχώρι Στείρων στην Εύβοια, πυρκαγιές ξέσπασαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Πυρκαγιές και στον Αγιο Βασίλειο και τα Σύχαινα Αχαΐας, στον Ασβέστη Φθιώτιδας, στην Ξερόλακκα της Πάτρας, στη Ριτσώνα Βοιωτίας, στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας και στη Χελώνα Καστοριάς.

Συνολικά 15 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ήπειρο. Στο νομό Ιωαννίνων, μαίνονται φωτιές στην Περίβλεπτο, στον Κακόλακο, στη λίμνη Δελβινακίου, στη Βροντισμένη, στον Ανω Καλαμά, στη Δροσοπηγή Κόνιτσας και τα Μαστοροχώρια.

Στο νομό Αρτας, σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στο Δημαριό, όπου το χωριό απειλήθηκε, στον Μύτικα, στη Βίγλα του Δήμου Αμβρακικού, στις Κεραμάτες, στα Θεοδώριανα και στη Σκουληκαριά.

Στο νομό Θεσπρωτίας, πυρκαγιές μαίνονται στον Τσαμαντά και στο Καστρί, κοντά στην Ηγουμενίτσα.

Κλειστοί δρόμοι σε Ηλεία και Λακωνία

Λόγω των πυρκαγιών έκλεισαν οι εξής δρόμοι:

·Η Επαρχιακή Οδός Πύργου-Κυπαρισσίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται προς Κυπαρισσία μέσω Ολυμπίας-Λαγκαδίου-Τρίπολης και προς Ολυμπία αντίστροφα.

·Η Επαρχιακή Οδός Κρεστένων-Ανδρίτσαινας, στο ύψος του χωριού Καλλιθέα. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Κρέστενα προς Πύργο-Πάτρα-Αθήνα μέσω Ολυμπίας. Από Ανδρίτσαινα προς Τρίπολη και Μεσσηνία η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω των χωριών Φυσάα και Φυγαλία.

·Οι δρόμοι που περικλείονται μεταξύ των περιοχών Ζαχάρω-Ανδρίτσαινας-Κρέστενας παραμένουν κλειστοί.

·Η Επαρχιακή Οδός Σπάρτης-Γερακίου. Διακόπτεται και ανοίγει περιοδικά στο ύψος Αγίων Αναργύρων-Γερακίου-Χρυσάφας- Αγριανής.

·Η Εθνική Οδός Καλαμάτας-Σπάρτης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας παραμένει ανοικτή από τις απογευματ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.