ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ:Τα πέντε σημεία που δίνει έμφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης

10:36 - 16 Μαϊ 2021 | Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ:Τα πέντε σημεία που δίνει έμφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το απόγευμα της Δευτέρας 17/5, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τους δικούς του πέντε βασικούς εναλλακτικούς άξονες για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης απέναντι στην συντηρητική-όπως την χαρακτηρίζει- ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου ανάκαμψης που στηρίζεται στην άμβλυνση των ανισοτήτων κι επιμένει ότι σε διεθνές επίπεδο που σήμερα αυτό εκφράζεται κυρίως από τις επιλογές και τις προτάσεις της κυβέρνησης Biden στις ΗΠΑ, οι οποίες εν πολλοίς δικαιώνουν τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σημειωτέον πως στο τραπέζι διαλόγου που θα ακολουθήσει την παρουσίαση της πρότασης από τον Αλέξη Τσίπρα θα καθίσουν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής οικονομικής πολιτικής) και Γιώργος Σταθάκης (υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων) καθώς και οι: Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (Πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης), Γιάννης Καλτσάς ( επικεφαλής της διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της ΕυρωπαΪκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο), Θεοδότα Νάντσου (διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF), Νατάσα Ρωμανού (συνεργαζόμενη καθηγήτρια με Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και Γιώργος Στεφανόπουλος (Γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας)

Τα πέντε σημεία στα οποία λοιπόν δίνει έμφαση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και αυτοαπασχολούμενων

Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα

Περιφερειακή Συνοχή-Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει και παραδείγματα για μεταρρυθμίσεις και έργα που περιλαμβάνει η εναλλακτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ½ των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ κι αγρότες. Επίσης, δημιουργία κλαδικών ταμείων στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας, διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνεται έμφαση στο εξοικονομώ κατ’ οίκον με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Δίδονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα και ενθαρρυνονται κοινωνικά προγράμματα Δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ακόμη, εξοικονομώ για δημόσια κτίρια (σχολεία, θέατρα, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μουσεία και χώροι πολιτισμού, καθώς και εξοικονομώ για τον τουρισμό με έμφαση στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτισμάτων, εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα έργα περιλαμβάνεται και πρόταση για πράσινη μετάβαση για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνια, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο), ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε τομείς της δημόσιας διοίκησης με έμφαση σε δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, ενίσχυση της εργασίας των νέων με ειδικά προγράμματα για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών με αυξημένες αμοιβές. Επιπλέον, δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης και τέλος χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.