ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ελλάδα +»: Στήριξη ΜμΕ, δημόσιες επενδύσεις και προστασία της εργασίας

07:32 - 18 Μαϊ 2021 | Πολιτική
«Ελλάδα +»: Στήριξη ΜμΕ, δημόσιες επενδύσεις και προστασία της εργασίας
Έμφαση στο ρόλο των ΜμΕ, της Αναπτυξιακής Τράπεζας, των δημόσιων επενδύσεων με αιχμή την άμβλυνση ανισοτήτων τόσο κοινωνικών όσο και διαπεριφερειακών, αλλά και ανάδειξη της σημασίας των μέτρων προστασίας των εργαζομένων έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας χτες (17/5) την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, αντίστροφη. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν, να ρυθμιστούν οι σχέσεις εργασίας και να ενσωματωθούν και τα νέα στοιχεία, η τηλεργασία. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος, να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κράτος για να έχουμε μια ισχυρή οικονομία και ανθρώπινο κράτος. Εμείς πιστεύουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν θεωρούμε ότι είναι ζόμπι και πρέπει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα να ανασυγκροτηθεί για να μπορέσει να στηρίξει και να μπορέσουν να ενταχθούν στην καινοτομία και να μη χάσουν το τρένο της επόμενης μέρας. Πιστεύουμε και σε μια διαφορετική φορολογική φιλοσοφία που δεν θα ρίχνει το βάρος όμως στους μεσαίους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης όχι προς τα κάτω, αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε πώς θα γίνει στη χώρα, γιατί είναι μεγάλα τα ποσά τα οποία χάνονται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας χτες.

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι η βασική, ποιοτική διαφορά που διαπερνά το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του ταμείου ανάπτυξης. Μάλιστα έδωσε έμφαση στην αύξηση των μισθών και τη μείωση της αβεβαιότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και  πρώην υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε από την πλευρά του χτες ότι στο σχέδιό της η κυβέρνηση για τη διαχείριση του ταμείου ανάπτυξης προτείνει κι άλλη ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ έχουμε την πιο ελαστική αγορά εργασίας της Ευρώπης, καθώς και μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, την ώρα που η διεθνής συζήτηση αφορά την καθιέρωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.

Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον περιορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που πολλές αυτές βγήκαν νικήτριες από ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης κατά τη δεκαετία της  Ελληνικής κρίσης. Μάλιστα εστιάζοντας στον άξονα της πράσινης μετάβασης που είναι κοινός και στο κυβερνητικό αλλά και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε  την ανάγκη απόδοσης πόρων σε δράσεις ενεργειακής δημοκρατίας. Επίσης επισήμανε την ανάγκη αποκατάστασης των δημόσιων πολιτικών σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, σε αντίθεση με τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ που ακολουθεί η κυβέρνηση. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη η χρηματοδότηση της οικονομίας να μην γίνεται με οριζόντιο τρόπο που ευνοεί τους ισχυρότερους, αλλά στοχευμένα στους κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, της παραγωγής και της πράσινης μετάβασης.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προτείνει μια δέσμη έξι συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της εργασίας και την ενίσχυση τόσο των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων όσο και των αυτοαπασχολουμένων.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • Αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την οποία όπως τονίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει να παρακάμψει στη διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι προτάσσεται  η εξασφάλιση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας στη χρηματοδότηση με χρήση των δανείων του ταμείου ανάκαμψης. Αυτό την ώρα που η κυβέρνηση με πρόσφατες δηλώσει του υπουργού Οικονομικών έχει αναφέρει ότι μέσα από το δικό της σχέδιο και τις διάφορες τομεακές δράσεις θα δοθούν στις ΜμΕ 1,5 δισεκ. ενώ θα διασφαλιστεί  και η πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου, χωρίς όμως να εξειδικεύεται το πώς.
  • Βελτίωση και αποδοτικότητα της λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση μέσα από προσλήψεις νέων επιστημόνων οι οποίοι διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσόντα. Οι δε προσλήψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω του ΑΣΕΠ έναντι ισάριθμων αποχωρήσεων με την διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.
  • Αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, τα οποία δέχονται σήμερα πλήγματα και απειλούνται ακόμη περισσότερο με την πολιτική που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
  • Εφαρμογή, σε πιλοτική βάση και μετά από κοινωνικό διάλογο, του 35ώρου και της τετραήμερης εργασίας με παράλληλη διατήρηση των μισθών.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας με δικαίωμα στην αποσύνδεση και ένταξή της στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία. Ο εν λόγω μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου επιδιώκεται μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία. Τέτοια είναι τα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 μακροχρόνια άνεργους και γυναίκες, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

Ειδικά για την Πράσινη Μετάβαση, όπου πολλά σημεία είναι κοινά στα δύο προγράμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ως στόχο το 50% των αδειών ΑΠΕ να πηγαίνει σε ΜμΕ, ενεργειακές κοινότητες και νοικοκυριά. Επιπλέον τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στα θέματα καινοτομίας η ανάδειξη του επιτυχημένου ΕΛΙΔΕΚ είναι κομβική.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:55 - 18 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.