ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδομένες στις φλόγες Πελοπόννησος- Εύβοια - Οργανωμένο σχέδιο ''βλέπει'' η κυβέρνηση

23:49 - 26 Αυγ 2007 | Πολιτική
Μεταξύ των πιο φονικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως εδώ και ενάμιση αιώνα συγκαταλέγεται η «πύρινη κόλαση» της Πελοποννήσου, της οποίας τα θύματα έχουν υπερβεί τα 60. Για «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας, ενώ η κυβέρνηση αποδίδει την τραγωδία σε οργανωμένο σχέδιο.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης επικήρυξαν χρηματική αμοιβή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ για οποιονδήποτε δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εμπρηστών, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Η απόφαση έχει στόχο τη «σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη εμπρησμών σε δάση, ή δραστών εμπρησμών εκ προθέσεως σε δάση, χορτολιβαδικές ή γεωργοδενδροκομικές εκτάσεις», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το ύψος της αμοιβής σε κάθε περίπτωση θα καθορίζεται ανάλογα με την επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, τις ζημιές και τα τυχόν θύματα.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καλεί όποιον έχει πληροφορίες να επικοινωνεί:

* Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λάρνακος 18-Περιστέρι, στο 210 5790130

* Με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο 199

* Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), Λ. Αλεξάνδρας 173-Αθήνα, στα τηλέφωνα 170 και 1014.

Σώθηκε την τελευταία στιγμή το Αρχαίο Θέατρο της Ολυμπίας

Την Κυριακή το απόγευμα, οι φλόγες έφτασαν ακόμη και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το Μουσείο και τα άλλα κτίσματα κινδύνευσαν άμεσα και σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Οι φλόγες από δύο μεγάλα μέτωπα έχουν κάψει σπίτια στις παρυφές του οικισμού και από ώρα είχαν βρεθεί κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στο κτίριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, δίπλα στο Αρχαίο Στάδιο.

Το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου λειτούργησε αλλά επαρκούσε να αντιμετωπίσει τις φλόγες και σύντομα τέθηκε εκτός λειτουργίας όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι ηλεκτρικές αντλίες όταν κάηκαν οι μετασχηματιστές. Η φωτιά έκαψε τον περιβάλλοντα χώρο που αποτελεί μέρος των αρχαιολογικών εγκαταστάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σώματος, αρχιπύραρχος Ν.Διαμαντής, στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις 2.180 τόνων νερού συνολικά. Από γης επιχείρησαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής, 5 από όμορες υπηρεσίες κι ένα ερπυστριοφόρο χωρητικότητας 15 τόνων νερού.

Δεκάδες μέτωπα στην Ελλάδα

Κατά το τελευταίο 24ωρο -από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής- έχουν εκδηλωθεί 89 πυρκαγιές. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για την Δευτέρα στη Δυτική Ελλάδα βορειοδυτικούς ανέμους 4 με 5 μποφόρ στα δυτικά και τοπικά έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας εκτελούσαν πτήσεις μόνο έξι αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα. Ως προς την ξένη βοήθεια σε εναέρια μέσα, αναμένονται συνολικά 31 αεροσκάφη και ελικόπτερα από χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -κάποια εξ αυτών θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι -μόνο στην περιοχή της Ζαχάρως ξεπερνούν τους 1.000. Εκατοντάδες είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους για να μην καούν ζωντανοί, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν χωριά υπό εκκένωση, μην θέλοντας να αφήσουν πίσω το σπίτι και τα κτήματά τους.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Μέρες και νύχτες αγωνίας για τους κατοίκους από την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία έως την Εύβοια και την Αττική.

Στην Ηλεία, φωτιές μαίνονται στα χωριά Μάτεσι, Μηλιές, Νεράιδα, Κρέστενα, Βαρβάσαινα, παλιό Πρασιδάκι, Σαλμώνη, Πελόπιο, Χελιδόνι και Γιανιτσοχώρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έως αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν αποτεφρωθεί στην Ηλεία πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ είχαν εκκενωθεί 69 χωριά. Μόνο δύο από τα 18 χωριά του δήμου Ζαχάρως είχαν γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα άλλα έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Στην Ανδρίτσαινα εκκενώθηκαν από τους κατοίκους όλα τα χωριά του δήμου, καθώς κανένα δεν έμεινε αλώβητο από την πύρινη λαίλαπα.<

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.