ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης για φαρμακευτική κάνναβη: Στόχος η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος

22:39 - 21 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Παπαθανάσης για φαρμακευτική κάνναβη: Στόχος η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος
«Το νομοσχέδιο αυτό αφορά μόνο τη φαρμακευτική κάνναβη και αφορά τελικά προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν σε χώρες που έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και εγκρίσεις».

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο σχέδιο νόμου για την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Στόχος μας, είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για τους επενδυτές και επισήμανε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά στην προώθηση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κινείται στις μεταρρυθμίσεις της έχοντας σαφώς ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θέλουμε, είπε, να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, και αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, κάτι άλλωστε που εκφράζεται από την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων και τις συνεχείς αναβαθμίσεις που έχει η χώρα μας εν μέσω ακόμα και αυτής της πανδημίας.

Σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη, ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως «η κοινωνία τρέχει, οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν» και θα πρέπει να δούμε ότι αναπτύσσεται μια ισχυρή ερευνητική προσπάθεια σχετικά με τα οφέλη του συγκριμένου φυτού. Και μιλάμε για φαρμακευτικά προϊόντα που μπορεί να αγοραστούν με ιατρικές συνταγές από τα φαρμακεία, προσέθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο, γι' αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξουμε το πλαίσιο και να προχωρήσουμε «επιθετικά» σε προσπάθειες που στηρίζουν τις εξαγωγές, αλλά ταυτόχρονα με την επιθυμία να κρατήσουμε τη μεταποίηση εντός της πατρίδας μας. «Γιατί εάν την απωλέσουμε αυτό, θα σημαίνει ότι απλά θα παράγουμε ανθό που θα τον εξάγουμε ως προϊόν χονδρικής εξαγωγής και δεν θα προκύπτει για την πατρίδα μας η προστιθέμενη αξία της παραγωγής της».

Το νομοσχέδιο, ανέφερε ο κ. Ν. Παπαθανάσης, αποσαφηνίζει, απλοποιεί το πλαίσιο, αίρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είχε στην εφαρμογή του ο προηγούμενος νόμος, γι αυτό και στην ουσία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η βιομηχανία παρ' όλο τον μεγάλο αριθμό αδειών που εκδόθηκαν.

Οι καλλιέργειες αυτές είναι υδροπονικές και αερόβιες και γι' αυτό δεν χρειάζεται να πάνε σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ όντως απαιτούν μεγάλη ενέργεια γι' αυτό υπάρχει η πρόβλεψη για ΑΠΕ, αλλά και για φυσικό αέριο, καθώς και συστήματα ανακύκλωση του νερού.

Επέμεινε στην ποσότητα των 30 γραμμαρίων εξαγωγής ανθού, εξηγώντας ότι όλα τα τελικά προϊόντα που καταναλώνονται από την αγορά είναι συνήθως σε συσκευασίες των 5 έως 30 γραμματίων. Έτσι είπε, παράλληλα κρατάμε μια παραγωγική διαδικασία τυποποίησης εντός της χώρας μας.

Για το θέμα της ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, που έθεσε και η αντιπολίτευση, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι στο παρόν σχέδιο νόμου δεν θα μπορούσε να έρθει, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα έρθει στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, θέλησε να συγχαρεί τους άνδρες και τις γυναίκες των επίγειων και εναέριων μέσων που μάχονται και σήμερα για να κατασβήσουν τη μεγάλη φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική. Απαντώντας στα σχόλια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη που έκανε συσχετισμούς με τη φωτιά στο Μάτι, ανέφερε πως «αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς. Και για να γίνουμε πιο πειστικοί στην κοινωνία, θα ήταν πολύ χρήσιμο να κάνουμε κάποιες φορές και την αυτοκριτική μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.