ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος: Αποκαλύφθηκε η υποκρισία της ΝΔ για τους αποδήμους

18:51 - 26 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Κατρούγκαλος: Αποκαλύφθηκε η υποκρισία της ΝΔ για τους αποδήμους
Κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, για το νομοσχέδιο των αποδήμων, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για επικοινωνιακό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας από τη μεριά της ΝΔ, η οποία εξαρχής δεν αποσκοπούσε να καταλήξει σε νόμο, αλλά να παραπλανήσει τους αποδήμους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Νέας Δημοκρατίας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υιοθετηθεί το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας είναι αντισυνταγματική, καταθέτοντας στα πρακτικά Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 2017. Σε αυτή ο κ. Γεραπετρίτης, ως εισηγητής, με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, βεβαίωνε αφενός ότι η μη προσμέτρηση στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα των ψήφων των αποδήμων «αποτελεί εύλογο περιορισμό της αρχής της ισότητας της ψήφου» και αφετέρου ότι το προαναφερθέν μοντέλο «συνιστά βέλτιστη πρακτική, η οποία απαμβλύνει τις συνέπειες της μαζικότητας της συμμετοχής των εκτός Επικρατείας στις εθνικές εκλογές, αναγνωρίζοντας στους τελευταίους δικαίωμα εκπροσώπησης μέσω προκαθορισμένου αριθμού βουλευτών». Πράγματι, η πάγια αυτή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακολουθείται από όλες τις χώρες που έχουν διασπορά σαν της χώρας μας. Ανάλογη ήταν και η πρόταση που είχε υποβάλει το 2009 το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για πρόβελψη τριών περιφερειών εξωτερικού: Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας-Αφρικής-Ωκεανίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε συνολικά υποκριτική την τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εμφανίζεται ως προστάτης των αποδήμων, ενώ ταυτόχρονα στελέχη της διαχωρίζουν τους ομογενείς σε κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «Πορτοκάλους» και «θείες από το Σικάγο». 

Στο ίδιο πλαίσιο ρώτησε το ΚΙΝΑΛ σε τι διαφέρει η σημερινή πρόταση της ΝΔ που τόσο πανηγυρικά υποστηρίζει, από την πρακτικά παρόμοια του ίδιου κόμματος την οποία το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το 2009 ως «πατριδοκάπηλη, εθνοκάπηλη, και καπηλευτική των αποδήμων».

Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να μην επιχειρήσει να διαφύγει από τις ευθύνες του για την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, του μόνου εφικτού συμβιβασμού και να συγκαλέσει την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή που δεν έχει μέχρι σήμερα ποτέ συγκληθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.