ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάτησε Ελλάδα ο Τσαβούσογλου: «Έρχομαι με θετική ατζέντα»

11:20 - 30 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Πάτησε Ελλάδα ο Τσαβούσογλου: «Έρχομαι με θετική ατζέντα»
Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής (30/5) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία για την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως στην τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια «υποδεχθήκαμε τους Έλληνες με θετικό τρόπο και περιμένουμε και αυτοί να κάνουν το ίδιο». Όπως δε σημείωσε ο Τσαβούσογλου, έρχεται στην Ελλάδα με θετική ατζέντα.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Hürriyet, στόχος του Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι η ομαλοποίηση της σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Κοινώς, όπως αναφέρουν ίδιες πηγές, η επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης, η οποία ξέσπασε πέρσι με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρώτο σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου, καίτοι θεωρούμενο ως «ιδιωτικό», ξεκινά από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

Από την πλευρά της Αθήνας έχουν επιλεγεί συνειδητά χαμηλοί τόνοι, καθώς είναι αντιληπτό ότι και στην Άγκυρα υπάρχει κάποια –έστω ιδιότυπη– πρόθεση αποκλιμάκωσης. Και από τις δύο πλευρές μεταδίδεται ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές μιας συνάντησης που μπορεί να αποβεί κρίσιμη, προκειμένου να είναι ήσυχο το προσεχές καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αναταράξεις της Τουρκίας.

Προφανής προτεραιότητα των συζητήσεων θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προκλητικός με το... καλημέρα σας

Με το που έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο Τσαβούσογλου έδειξε τις προθέσεις του, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα: «Ήρθαμε στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

{https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1398912718892113923}

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις σε επιθετικό τόνο. «Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση. Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», σημείωσε.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο» τον Τσαβούσογλου και ίσως γι’ αυτό να ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην ορεινή Ξάνθη, όπου βρίσκονται τα Πομακοχώρια.

Το πρόγραμμα του Τσαβούσογλου

Στις 12:15, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Εκεί αναμένεται να έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παρακαθήσει σε γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» ενώ το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη θα κλείσει με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις 17:00.

Ο Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 30 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.