ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει σημαντικό πλεονέκτημα των διπλωματικών κινήσεων

12:17 - 31 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Βορίδης: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει σημαντικό πλεονέκτημα των διπλωματικών κινήσεων
O υπουργός Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm, αναφέρθηκε σε πληθώρα ζητημάτων, όπως η επίσκεψη Τσαβούσογλου, τροπολογία για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής και ο νέος νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Ήταν αναμενόμενο ότι ο Τσαβούσογλου κάτι θα έρθει να πει υπό την έννοια ότι προφανώς και αυτές είναι θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει η Τουρκία, βεβαίως είναι θέσεις απολύτως απαράδεκτες και εσφαλμένες. Είναι εσφαλμένες νομικά γιατί ουσιαστικά δεν πατάνε στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο, αμφισβητούν τη Συνθήκη και αυτό είναι το μείζον. Στην πραγματικότητα εντάσσονται σε μια λογική αναθεωρητισμού των σχέσεων και του περιβάλλοντος στην περιοχή κάτι το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να το κάνει. Από την άλλη  μεριά είναι επίσης σαφές  ότι υπήρξε η δέουσα απάντηση από την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών, δεν νομίζω ότι  από εκεί και πέρα είναι κάτι  το οποίο θα διαφοροποιήσει ή θα κρίνει την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι λίγο πολύ  πράγματα τα όποια από την πλευρά την τουρκική λέγονται και λέγονται κακώς και από την  άλλη πλευρά την ελληνική αποκρούονται και αποκρούονται ορθώς και δεν έχουν παράξει όλο αυτό τον καιρό καμία διαφοροποίηση και κανένα αποτέλεσμα».

Ενώ, συμπλήρωσε πως θεωρεί «ότι όλος ο χειρισμός  από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως επιτυχής, θα έλεγα  για πρώτη φορά είναι τόσο επιτυχής υπό την έννοια  ότι από τη μια πλευρά αποκρούουν, απ’ την άλλη συσπειρώνει δυνάμεις και συμμάχους  σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ανακτήσει το σημαντικό πλεονέκτημα των διπλωματικών κινήσεων. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση θα δούμε αν αυτό θα οδηγήσει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τις διμερείς μας σχέσεις».    

Όσον αφορά την τροπολογία για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός ανέφερε ότι «Η τροπολογία θα ψηφιστεί ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρώσει την  συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο ίδιος εξήγησε πως ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν επιτρέπει «στα κόμματα να έχουν πολιτικούς αρχηγούς ή μέλη των διοικουσών επιτροπών τους  ή των διοικητικών τους συμβουλίων ή των πολιτικών τους επιτροπών, ή νομίμους εκπροσώπους οι οποίοι να έχουν οριστικά καταδικαστεί θα μια σειρά από αδικήματα. Εμένα μου  φαίνεται απολύτως λογική, εύλογη, δίκαιη αυτή η ρύθμιση η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει αντί να μας περιμένουμε να μας δώσει το έναυσμα η συγκεκριμένη απόφαση».

Ερωτηθείς για το νέο νόμο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «επιμένουν στην απλή αναλογική σαν να μην έχουν καταλάβει την τεράστια δυσλειτουργία και καταστροφή την οποία έχει επιφέρει η απλή αναλογική και επιλογή τους στο διοικητικό αποτέλεσμα. Και το τονίζω αυτό δεν είναι για τους δημάρχους, δεν διευκολύνουμε το δήμαρχο, διευκολύνουμε το αποτέλεσμα το διοικητικό. Το διοικητικό αποτέλεσμα το απολαμβάνει ο δημότης».  

Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 31 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.