ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Προσεκτικές» δηλώσεις Δένδια- Τσαβούσογλου: Στις 14 Ιουνίου συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

13:23 - 31 Μαϊ 2021 | Πολιτική
«Προσεκτικές» δηλώσεις Δένδια- Τσαβούσογλου: Στις 14 Ιουνίου συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν στις κοινές τους δηλώσεις στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας (31/5) πως αναγνωρίζουν τις διαφωνίες Ελλάδας- Τουρκίας, αλλά προωθούν θετική ατζέντα όπου αυτό είναι εφικτό. Ανακοινώθηκε επίσης πως θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου. Χαρακτηριστικό των δηλώσεων των δύο υπουργών, το γεγονός ότι απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα "αγκάθια", προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση που υπήρξε στην προηγούμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μία φορά οι ξεκάθαρες διαφωνίες Ελλάδας- Τουρκίας, ωστόσο, οι δύο χώρες κάνουν προσπάθειες για διμερείς συμφωνίες, όπου υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.

Ανακοινώθηκαν λοιπόν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα ταξίδια, γεγονός που θα ενισχύσει τον τουρισμό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε επίσης πως υπάρχει συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του επανέλαβε ουσιαστικά όλα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας και απέφυγε αναφορές που ενδεχομένως να προκαλούσαν αντίδραση από την πλευρά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

"Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας", είπε αναφορικά με τις οικονομικές συμφωνίες.

«Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια» πρόσθεσε ακόμα για τον τουρισμό.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε και αυτός με τη σειρά του την πρόσθεση για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Οι υπουργοί δεν δέχθηκαν ερωτήσεις, προκειμένου να μην προκύψουν "εντάσεις", ενώ στο πλαίσιο του καλού κλίματος που θέλησαν να παρουσιάσουν, αναφέρθηκαν και στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας από την τουρκική Αναντολού Εφές.

Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρξε συνεννόηση των δύο υπουργών για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επανάληψης του πρόσφατου "καυγά" τους στην Άγκυρα και πλέον έρχεται η σειρά των ηγετών, στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:56 - 31 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.