ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασιακά και πανεπιστημιακή αστυνομία φέρνουν πολιτικό... καύσωνα

07:00 - 01 Ιουν 2021 | Πολιτική
Εργασιακά και πανεπιστημιακή αστυνομία φέρνουν πολιτικό... καύσωνα
Με υψηλές... θερμοκρασίες, σε πολιτικό επίπεδο, ξεκινά το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Το υπό διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, γεγονός που θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς.

Εργασιακά

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, το ΚΚΕ έχει ήδη κάνει το πρώτο συλλαλητήριο ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά υψώνει τους τόνους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε περιοδείες ανά την Ελλάδα, με... σημαία του το εργασιακό νομοσχέδιο, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση προωθεί κατάργηση του οκταώρου.

Αντίστοιχα και το ΚΙΝΑΛ αντιδρά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αν και προς το παρών σε πιο ήρεμο πλαίσιο.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως και η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να περάσει... σιωπηρά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, παρότι οι αντιδράσεις είναι έντονες, από τη μεριά της μιλά για ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και ευνοεί τελικά τους εργαζομένους.

Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει, πάντως και σύντομα αναμένεται να αποσαφηνιστούν ορισμένα «σκοτεινά» σημεία του νομοσχεδίου, κυρίως για την ευέλικτη εργασία, τις υπερωρίες, τα ρεπό και τα ωράρια.

Το ΚΚΕ αντιδρά επίσης έντονα και για αλλαγές στα συνδικαλιστικά όργανα και το γεγονός ότι ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για τις απεργίες.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ο δεύτερος μεγάλος πόλος πολιτικής έντασης στις αρχές του καλοκαιριού είναι ασφαλώς η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν φήμες πως η κυβέρνηση κάνει πίσω, ωστόσο, τη Δευτέρα το απόγευμα προκηρύχθηκαν 400 θέσεις ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη απόφαση, λίγες ώρες πριν, στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας (31/5) και φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει. Σε μία περίοδο μάλιστα που ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δέχεται έντονη κριτική από ορισμένους, για τα «μαζεμένα» μαφιόζικα χτυπήματα... κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

Ο υπουργός θα βρεθεί σίγουρα στο επίκεντρο της κριτικής και για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τόσο από τα κόμματα της Αριστεράς, όσο, όμως και από τους πρώην συντρόφος του στο ΚΙΝΑΛ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 07:30 - 01 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.