ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κικίλιας: Ο «χάρτης υγείας» για τα επόμενα χρόνια

15:54 - 01 Ιουν 2021 | Πολιτική
Κικίλιας: Ο «χάρτης υγείας» για τα επόμενα χρόνια
«Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο και στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, στην ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Το Συστημα Υγείας στην Covid-19 και στη μετά Covid-19 εποχή».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πυλώνας της υγείας στη χώρα μας. Και απέδειξε μέσα στην κρίση, με τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μαζί με τους υγειονομικούς μας, γιατρούς, νοσηλευτές, Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών, Νοσοκομείων και Οργανισμών, φορείς πολιτών, ότι στάθηκε όρθιο παρά την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα διαχρονικά προβλήματα. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κάτι παραπάνω, προσφέροντας ανθρωπιά, γιατί είναι ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, φτιαγμένο και οργανωμένο έτσι ώστε να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», τόνιζε ο ίδιος Κικίλιας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε με την ψηφιακή τεχνολογία που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, τη παροχή των υπηρεσιών υγείας, τα φάρμακα νέας τεχνολογίας και τον τρόπος πρόσβασης σε αυτά, που υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως αυτούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν.

«Με 10.000 υγειονομικούς οι οποίοι προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες. Με μία τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθούν υποδομές, καθόλου εύκολο εν μέσω πανδημίας. Με μια τιτάνια προσπάθεια εξασφάλισης μέσων ατομικής προστασίας στην πρώτη φάση, μέσω της ΕΚΑΠΥ, όταν οι Γάλλοι συνάδελφοι φορούσαν σακούλες σκουπιδιών και οι Αμερικανοί μάσκες από τζιν», προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η δεύτερη φάση της μεγάλης πρόκλησης ήταν να μπορέσει εν κινήσει το σύστημα να δημιουργήσει κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Από 556 φτάσαμε στις 1.500, με τη βοήθεια και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, με ολοκαίνουργιες ΜΕΘ, με προσωπικό, με προδιαγραφές, με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και με φροντίδα για τον τελευταίο συμπολίτη μας», εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι πολύτιμη βοήθεια παρείχαν οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και το πρωτόγνωρο, όπως είπε, να εφημερεύουν μαζί μας κραταιές μονάδες υγείας του ιδιωτικού τομέα, όπως «στο δεύτερο κύμα το Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη, το Metropolitan, το Ιατρικό και το Υγεία και άλλες τεράστιες πολύ μεγάλες δομές στο τρίτο κύμα στην Αττική.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι έφερε στην Ελλάδα το Γραφείο Ποιότητας και Ασφάλειας των Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Ήρθε εδώ ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης Χανς Κλούγκε και ανέφερε πόσο μεγάλη είναι η σημασία ενός τεχνικού συμβούλου όχι μόνο για τη χώρα, καθώς εκπροσωπούμε πλέον όλες τις μεσογειακές χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα εμβόλια και τον εμβολιασμό, ο κ. Κικίλιας είπε πως δικαιώθηκε  για τη δήλωσή του τον Αύγουστο του 2020 περί δυνατότητας της χώρας να ξεκινάει να εμβολιάζει από τον Δεκέμβριο του 2020. «Φτάσαμε να εμβολιάζουμε πάνω από 100.000 συμπολίτες μας την ημέρα, με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ψηφιοποιημένα και μηνύματα που έρχονται στο κινητό όλων.Κυρίως όμως, με την τεράστια δουλειά που έγινε, έτσι ώστε να υπάρχουν δομές Πρωτοβάθμιας, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Mega Centers και ιδιώτες, που όλοι μαζί θα εμβολιάζουν με άριστο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε πολλά και για την φαρμακοβιομηχανία εν μέσω κρίσης. Παραδώσαμε το clawback to 2014 στα 230-240 εκ. ευρώ και το παραλάβαμε πάνω από 750. Οι προβλέψεις ήταν να φτάσει πάνω από 1 δις φέτος. Όμως φέτος θα είναι η χρονιά η οποία θα μειωθεί το clawback στη χώρα, μετά από 5 χρόνια αλματώδους αύξησης.

Τεράστια επιτυχία στο χώρο του φαρμάκου ήταν και η έκδοση δύο δελτίων τιμών φαρμάκων τα δύο τελευταία χρόνια. Θυμίζω ότι την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε καν δελτίο τιμών φαρμάκου. Κράτησε σε ισορροπία την αγορά, είναι ευχαριστημένοι όλοι οι παράγοντες της αγοράς σε σχέση με αυτό το οποίο εμείς θέλουμε: την παροχή φθηνού φαρμάκου, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Και πετύχαμε 7% μείωση της συμμετοχής των συμπολιτών μας στο φάρμακο αυτά τα δύο χρόνια», συνέχισε.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, σε συνεργασία του ΕΟΦ με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται και οι επιχειρηματίες στο συγκεκριμένο χώρο και οι επιχειρήσεις με νέες θέσεις εργασίας, με το επενδυτικό clawback, με τη δυνατότητα συμψηφισμού.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «ο στόχος του μέλλοντος είναι οι δύο Επιτροπές, η HDA και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να γίνουν Οργανισμοί όπως είναι και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και να μπορούν με επιστημονικό, τεχνοκρατικό τρόπο να έχουν τα κριτήρια αυτά τα οποία χρειαζόμαστε, για αξιόπιστα φάρμακα, τελευταίας τεχνολογίας φάρμακα, φθηνά για τον ασθενή, με διαπραγματεύσεις τέτοιες που να ευνοούν το ελληνικό Δημόσιο».

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας, ανέλυσε τον τρόπο που θα διαμορφωθεί ο χάρτης της υγείας τους επόμενους μήνες και χρόνια στην Ελλάδα και πώς θα είναι στην υπηρεσία του ασθενή. 

Το πρώτο βήμα είναι η Δημόσια Υγεία

Ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

- Φέραμε νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Κάναμε rebranding στο ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ. Αναβαθμίσαμε τον ΕΟΔΥ που είδαμε όλοι πόση δουλειά έκανε εν μέσω κρίσης. Και κοστολογήσαμε το Πρόγραμμα ‘Σπύρος Δοξιάδης’, το οποίο έχει να κάνει με το προσυμβατικό, προγεννητικό, προσυμπτωματικό έλεγχο, κοινώς screening, σε όλες τις ηλικίες, σε όλους τους συμπολίτες μας, από παιδιά μέχρι τους ενήλικες.

- Ψηφιοποιημένα και με sms το οποίο θα έρχεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα ανάλογα τις ανάγκες τις οποίες έχουν. Για μαστογραφίες στις γυναίκες, για PSA στους άνδρες, για τρίπλεξ καρδιάς σε όλους.

- Οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες του δυτικού τρόπου ζωής, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η μη άθληση και η κακή διατροφή είναι οι εχθροί μας. Στοχεύουμε σε αυτούς. Γίνονται αυτές οι εξετάσεις οριζόντια, κοστολογημένα, 1 δις τα επόμενα πέντε χρόνια, με εξασφαλισμένους πόρους, εθνικούς, ΕΣΠΑ, RRF και ιδιωτικά κονδύλια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πιο υγιή τον πληθυσμό μας, πολύ νωρίτερα και άρα να έχουμε πολύ μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Δεύτερο βήμα είναι η πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Όπως εξήγησε,

- Είναι μία μεταρρύθμιση την οποία πολλοί έχουν αποτολμήσει με καλές προθέσεις, δεν έχει επιτύχει. Η κεντρική σκέψη, τόνισε, είναι να υπάρχουν συστήματα διασύνδεσης, δίκτυα στην Πρωτοβάθμια που ενώνουν τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα αγροτικά ιατρεία, τα δημοτικά ιατρεία και τους ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν το 70% στο χώρο της πρωτοβαθμίου στη χώρα μας.

- Με ενιαία αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και πλαίσιο εξετάσεων, εργαστηριακών η απεικονιστικών, τα δίκτυα θα δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να πάει στον γιατρό της εμπιστοσύνης του και να μην χρειαστεί να πάει απευθείας στο Νοσοκομείο.

Τρίτο βήμα η περίθαλψη

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια επί δύο χρόνια με τον αναπληρωτή υπουργό και το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και ο χάρτης υγείας θα ολοκληρωθεί, ενώ είπε πως είναι προφανές ότι το RRF και το ΕΣΠΑ δίνουν άλλες δυνατότητες.

«Πρέπει να τρέξουμε μπροστά στο χρόνο και να δημιουργήσουμε αυτές τις δομές, με βάση τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που ήταν μια τεράστια επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εν μέσω Covid.

Είναι μια τεράστια ευκαιρία που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί στις επόμενες δεκαετίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε τώρα, σήμερα», πρόσθεσε.

Το τελευταίο κομμάτι είναι η παρηγορητική ιατρική

Σύμφωα με τον υπουργό, «Ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι τα 80,6 έτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος στα 80 έτη, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ζουν με υποκείμενα νοσήματα τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής τους.

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς, το κομμάτι της ανακουφιστικής φροντίδας που παρουσίασα χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα βγει σε διαβούλευση για 15 μέρες, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς μπορούν να τοποθετηθούν και να προσθέσουν ιδέες», είπε, διευκρινίζοντας ότι αφορά τη φροντίδα σε μονάδες υγείας, ειδικά εξωτερικά ιατρεία, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, ξενώνες που είναι το ενδιάμεσο της φροντίδας ανάμεσα στο σπίτι και στα Νοσοκομεία. Αφορά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου δικαίου και ιδιωτικές δομές.

«Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το RRF και στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια, που δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν τα κόστη στο κομμάτι της περίθαλψης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «Οι δομές που θα δημιουργηθούν στη χώρα αφορούν 137.000 ασθενείς και τις οικογένειές τους ετησίως. 15.000 ασθενείς την ημέρα χρήζουν αυτής της περίθαλψης, το 97% μπορεί να έχει τη φροντίδα στο σπίτι και το 3% σε μονάδες και τέτοιες δομές».

«Τα δύο αυτά χρόνια λύσαμε πολύ μεγάλα προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Δουλέψαμε όλοι μαζί, με θάρρος, με αυταπάρνηση, με πολύ μεγάλη πίεση και πολλές κρίσεις και βάλαμε πάνω από όλα τον ασθενή. Ωστόσο, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Τα μανίκια είναι σηκωμένα, η δουλειά είναι μπροστά», κατέληξε ο Β. Κικίλιας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 01 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.