ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αστυπάλαια: Το πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» νησί της Μεσογείου- Επίσκεψη Μητσοτάκη

08:21 - 02 Ιουν 2021 | Πολιτική
Αστυπάλαια: Το πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» νησί της Μεσογείου- Επίσκεψη Μητσοτάκη
Την Αστυπάλαια επισκέπτεται σήμερα (2/6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να διαπιστώσει αποό κοντά την πορεία του "πράσινου" ενεργειακού προγράμματος που τρέχει το νησί, αλλά και να προαναγγείλλει ανάλογες δράσεις και αλλού. Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στον τουρισμό, με ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τα ταξίδια, το οποίο στην Ελλάδα είναι ήδη διαθέσιμο.

Η Αστυπάλαια θυμίζουμε "τρέχει" ένα πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που θα μετατρέψει το νησί σε «πράσινο», καθώς θα χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενεργεία.

Σήμερα παραδίδονται επισήμως τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από τη  Volkswagen, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess, θα βρεθούν στο νησί ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημάρχου Αστυπάλαιας Νίκου Κομηνέα και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».

Επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παραδίδονται επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το νησί της Αστυπάλαιας θα μετατραπεί -στο πλαίσιο του φιλόδοξου, πρωτοποριακού και μακρόπνοου έργου- στο πρώτο ενεργειακά “έξυπνο και πράσινο” νησί της Μεσογείου, ενώ το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
 
● την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ

● τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία

● και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Από το Μαξίμου τονίζουν επίσης ότι η πολυπλοκότητα του έργου προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, που έχουν ήδη πετύχει αρκετά “στοιχήματα” μέσα στους επτά μήνες επιδιώκοντας να προσθέσουν καια άλλους κρίκους στην ίδια αλυσίδα πρωτοβουλιών.
 
Εκτιμάται ασφαλώς πως πλέον υπάρχει η εμπειρία για να πραγματοποιηθούν αντίστοιχα προγράμματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Αυτό αναμένεται να τονίσει στην τοποθέτησή του και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα κάνει, όμως, αναφορές και στον ελληνικό τουρισμό και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα για διακοπές.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.