ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικοί διαξιφισμοί για τις αντικειμενικές αξίες-Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη

21:07 - 07 Ιουν 2021 | Πολιτική
Πολιτικοί διαξιφισμοί για τις αντικειμενικές αξίες-Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη
Πολιτικούς διαξιφισμούς με τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/6) το πρωί η κυβέρνηση.

Με βάση τις ανακοινώσεις προκύπτουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 19,5% για το 55% των ζωνών στο σύνολο της επικράτειας, γεγονός που ασφαλώς προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες, για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθέθηκε στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως "είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων".

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα σημειώνουν πως "η ασαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τις φορολογικές αυξήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μάλιστα, η χρονική στιγμή που επιλέγεται να γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.

Εξάλλου, η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ έδειξε ότι κύριο μέλημά της είναι η ελάφρυνση των μεγάλων ιδιοκτησιών και των υψηλών εισοδημάτων".

Η απάντηση της κυβέρνησης

"Αποσπασματική, παραπλανητική και αδιάφορη για τις μεγάλες αλλαγές", χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πως "οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των συνολικών δημοσίων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ που δρομολογείται θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες προσαρμογές των συντελεστών και της διάρθρωσής του στα νέα δεδομένα των αντικειμενικών αξιών".

Ακόμα από το ΥΠΟΙΚ συμπληρώνουν συγκεκριμένα για τη μεσαία τάξη πως "οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών. Συνεπώς, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Όπως έγινε από την πρώτη στιγμή, όταν και μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ".

Προσθέτουν τέλος πως "η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιεί αλλαγές, δεν μεταθέτει εκκρεμότητες και συνεχίζει να εργάζεται, με τον σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ και την προώθηση της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης του πλαισίου των αντικειμενικών αξιών, για τη διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να επιτυγχάνει και να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας".

Αντιδράσεις και από το ΚΙΝΑΛ

Στην προειδοποίηση πως οι νέες αντικειμενικές μπορεί να οδηγήσουν ευάλωτους δανειολήπτες εκτός της προστασίας που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, προχώρησε το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ αφορμής της δημοσιοποίησης των νέων αξιών.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται και σε αυτή την περίπτωση τη θέση της κάνοντας λόγο για ένα πιο δίκαιο πλέον καθορισμό των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η μεσαία τάξη βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της... πολιτικής αρένας των κομμάτων που σταθερά διεδικεί την ψήφο της. Ο ΕΝΦΙΑ, από την άλλη είναι διαχρονικά πρωταγωνιστής στο πεδίο της αντιπαράθεσης και μέχρι να προκύψουν επίσημα τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υπάρξει μεγάλη κόντρα με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.

Αναλυτές της αγοράς ακινήτων με τους οποίους επικοινώνησε το Reporter, πάντως, σχολιάζουν πως ακόμη είναι νωρίς και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς θα κινηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι.

Για την ώρα μπορείτε, όμως, να δείτε τις νέες τιμές, τις αυξήσεις και τις μειώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ΕΔΩ

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 21:16 - 07 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.