ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Το 2021 θα είναι μια «ήσυχη χρονιά» για τα ελληνοτουρκικά

21:43 - 14 Ιουν 2021 | Πολιτική
Ερντογάν: Το 2021 θα είναι μια «ήσυχη χρονιά» για τα ελληνοτουρκικά
Πρόβλεψη για ένα ήρεμο καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο έκανε σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας πως στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε να επιτευχθούν βήματα προς τη θετική ατζέντα που προωθούν οι δύο χώρες.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης, ότι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην μεσολαβούν πλέον τρίτοι στον μεταξύ τους διάλογο και να γίνεται απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη χρονιά» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε επιπλέον ερώτηση που δέχθηκε για τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν είπε: «Ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων».

"Κλειδί" ο Μπάιντεν

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας ουσιαστικά συμφώνησαν να ρίξουν τους τόνους, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να είναι πιο ήρεμο σε σχέση με αυτό του 2020.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σημείωναν χαρακτηριστικά πως "έσπασε ο πάγος" και παρά τις διαφωνίες, υπάρχει διάθεση να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Εκτιμάται πως προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίον επίσης συνάντησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση», σχολίασε Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του αργότερα, έκανε λόγο για παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση. Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα των S-300 και των F-35, οι οικονομικές προοπτικές και θέματα «τρομοκρατίας».

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να χρησιμοποιούν άμεσα και τακτικά κανάλια διαλόγου, κατάλληλα για δύο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί» επέμεινε ο Ερντογάν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 21:47 - 14 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.