ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποινικός Κώδικας:Παραμένει η φράση «χωρίς τη συναίνεση» για τον βιασμό

18:24 - 15 Ιουν 2021 | Πολιτική
«Σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις της κυβέρνησης» η αφαίρεση από τη σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό (άρθρο 336), η φράση «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος», που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι εν όψει των τροποποιήσεων που θα επέλθουν στον Ποινικό Κώδικα αφαιρείται η επίμαχη φράση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιάρας, διαβεβαιώνει ότι απόφασή του είναι «η απόλυτη προστασία των θυμάτων τέτοιας φύσεως αδικημάτων» (βιασμών).

 Όπως είναι γνωστό, το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα, αναφέρει:

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

  1. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
  2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
  3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Σε σημερινή (15/6) ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται ότι «η Διαρκής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις εργασίες της και κατά συνέπεια η εισήγησή της δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης» και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Όταν η πρότασή της κατατεθεί επισήμως, θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τις αρμόδιες νομοθετικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και εν συνεχεία το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία».

Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι «σε σχέση δε με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι δήθεν απαλείφεται από τη διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ, η φράση “χωρίς τη συναίνεση του παθόντος”, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις της Κυβέρνησης και διαψεύδονται κατηγορηματικά».

Κλείνοντας, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, «είναι η απόλυτη προστασία των θυμάτων τέτοιας φύσεως αδικημάτων».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.