ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Παραμένουν μεγάλες διαφορές-Μήνυμα στην ΕΕ για... δράση

19:15 - 15 Ιουν 2021 | Πολιτική
Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Παραμένουν μεγάλες διαφορές-Μήνυμα στην ΕΕ για... δράση
Ο «πάγος έσπασε», αλλά οι διαφορές παραμένουν. Αυτός είναι ο απολογισμός της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την Τρίτη (16/6) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, οι διαφορές είναι εκεί, οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι μεγάλες και σημαντικές», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας από το Βίλνιους, όπου συναντήθηκε με τον Λιθουανό ομόλογό του, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Οι δηλώσεις Δένδια είναι ενδεικτικές των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και η επίγνωση πως η τουρκική πλευρά ενδεχομένως να αλλάξει και πάλι στάση. Σε πρώτη φάση, η βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει πράγματι ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Ο κ. Δένδιας έστειλε παράλληλα και μήνυμα στην ΕΕ, σχετικά με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 25ης Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα" και όχι σε αυτά που "εξυπηρετούν στενούς και περιστασιακούς στόχους μεμονωμένων κρατών μελών" και "οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστές πρωτίστως από τα κράτη μέλη, αν θέλουμε ειλικρινά να γίνουν σεβαστά από τρίτους", υπογράμμισε.
 
"Θα μείνουμε αδρανείς, ενώ μια άλλη χώρα επιδιώκει την εγκατάσταση λειτουργικών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο έδαφος της, για παράδειγμα; Ή, ενώ διατηρεί μια μόνιμη απειλή πολέμου, το «casus belli» εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιώντας τη Νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:
 
"Θεωρώ ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ξεκάθαρες, παρόλο που ορισμένοι προτιμούν να παρουσιάζουν τις λύσεις ως πιο περίπλοκες".

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι με τον Λιθουανό ομόλογό του συζήτησαν το μεταναστευτικό και σημείωσε πως η Ελλάδα «είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη Λιθουανία, όπως μπορεί, καθώς έχει την εμπειρία ενός μεγαλύτερου γείτονα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και σπρώχνει μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα».

Επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί τεχνογνωσία με τη Λιθουανία, αλλά και «να θέσει το ζήτημα στο συμβούλιο υπουργών για να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή πρόκληση, επειδή είναι ευρωπαϊκή πρόκληση».

Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως θα συζητηθεί περαιτέρω στο γεύμα το πώς μπορεί να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στην ‘Αστραβετς της Λευκορωσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:55 - 15 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.