ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Ενημέρωσε τον Αναστασιάδη για τη συζήτηση με τον Ερντογάν

11:17 - 16 Ιουν 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Ενημέρωσε τον Αναστασιάδη για τη συζήτηση με τον Ερντογάν
Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο στις 21 Ιουνίου, για επαφές με τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία στα Ηνωμένα Έθνη για σύγκληση της νέας άτυπης συνόδου 5+1, πριν τον Σεπτέμβριο, οι συναντήσεις, βέβαια, θεωρούνται χρήσιμες ενόψει και της έκθεσης καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία θα πρέπει να επιδοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ έως τις 10 Ιουλίου. Την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δοθεί στο Συμβούλιο και η έκθεση που αφορά την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ενόψει της ανανέωσης της θητείας της δύναμης που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Είναι η τελευταία ανανέωση με πολιτική υπεύθυνη την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, της οποίας η θητεία τερματίζεται και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικαταστάτη της.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά την ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στον ΟΗΕ, αναφέρθηκε στη συζήτηση του Κυπριακού, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Κορνουάλη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο κ. Γκουτέρες είχε σειρά χρήσιμων ανεπισήμων συναντήσεων με τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής και συμμετείχε στα δύο τελικά κομμάτια της συνόδου, με τον Γενικό Γραμματέα να ενθαρρύνει τους ηγέτες να αναλάβουν σκληρές δεσμεύσεις στην μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν επίσης σειρά διεθνών θεμάτων, μεταξύ άλλων τη Μιανμάρ, το Κυπριακό, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε σήμερα (16/6) τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τη συζήτησή που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις θέσεις που προέβαλε κατά τη συνάντηση σε σχέση με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις θέσεις που πρόβαλε κατά τη συνάντηση για την αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, αλλά και για την αποφυγή των όποιων ενεργειών μπορούν να αποτελέσουν νέα τετελεσμένα ή να δημιουργήσουν εμπόδια στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού», επεσήμανε ο κ. Κούσιος.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και νωρίτερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου όπου έγινε ενημέρωση για όσα ελέχθησαν κατά τις συναντήσεις της ελληνικής διπλωματίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 16 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.