ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

14:51 - 20 Ιουν 2021 | Πολιτική
Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.

Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Για ένατη συνεχή χρονιά σημειώνεται αύξηση του φαινομένου του βίαιου εκτοπισμού παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώθηκε.

Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο πολιτικός κόσμος άφησε με μηνύματά του το δικό του στίγμα:

Τσίπρας: Πανανθρώπινη η γλώσσα των ξεριζωμένων

«Οι αγωνίες, οι φόβοι, οι προσδοκίες και η ελπίδα των ανθρώπων δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Άλλωστε η γλώσσα των ξεριζωμένων είναι πανανθρώπινη, με γράμματα και φθόγγους γεμάτα πόνο και όνειρα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αυτά τα όνειρα καλούμαστε ο καθένας από τη θέση του να υπερασπιστούμε».

Ο κ. Τσίπρας συνοδεύει τις σκέψεις του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με μία φωτογραφία του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

«Οι αγωνίες, οι φόβοι, οι προσδοκίες και η ελπίδα των ανθρώπων δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή.

Άλλωστε η γλώσσα των ξεριζωμένων είναι πανανθρώπινη, με γράμματα και φθόγγους γεμάτα πόνο και όνειρα. Αυτά τα όνειρα καλούμαστε ο καθένας από τη θέση του να υπερασπιστούμε.

Συνοδεύω τις σκέψεις μου για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με μία φωτογραφία του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη».

Δένδιας: Οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει πρόσφυγας

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter και o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει πρόσφυγας και η Ελλάδα, μία από τις κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ, αποδεικνύει εμπράκτως ότι σέβεται τον αγώνα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες τους» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1406567513123479561}

Σχοινάς: Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην προστασία των προσφύγων

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους και να προστατεύσει τους πρόσφυγες» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter μετά την παρουσία του σε μικτό τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ προσφύγων που διαμένουν στο Βέλγιο και αθλητών των Special Olympics EU,στις Βρυξέλλες, για την Παγκόσμια Ημέρων Προσφύγων.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Σήμερα Παγκόσμια Ημέρων Προσφύγων με πρόσφυγες και αθλητές των Special Olympics EU για ένα μικτό τουρνουά ποδοσφαίρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους και να προστατεύσει τους πρόσφυγες».

«Ο αθλητισμός, παράγοντας κοινωνικής ένταξης, καθιστά δυνατό το να ξεπεράσουμε τα εμπόδια» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

{https://twitter.com/MargSchinas/status/1406559901103575041}

Βαρβιτσιώτης: Χωρίς καμιά διάκριση

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στέλνει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης γράφει:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια από τη Σύμβαση της Γενεύης είναι μέσα από την έμπρακτη στήριξη, αλληλεγγύη, διεθνή συνεργασία και με πολιτικές ώστε οι συνάνθρωποι μας να ζήσουν με περισσότερη ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Χωρίς καμιά διάκριση».

{https://twitter.com/MVarvitsiotis/status/1406492006776512521}

Βούλτεψη: Η Ελλάδα σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες

«Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων», σημειώνει η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, στη δική της δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η πλήρης δήλωση της κας. Βούλτεψη έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, στις 20 Ιουνίου 1951, λίγα χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ΟΗΕ αφιέρωσε αυτή την ημέρα στους πρόσφυγες θύματα πολέμου, διώξεων και βασανιστηρίων. Η Ελλάδα κύρωσε την Σύμβαση το 1959, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η ανθρωπότητα συνεχίζει να βασανίζεται από τους πολέμους, αυτούς που ειρωνικά ονομάστηκαν «πόλεμοι της Ειρήνης», οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζονται σε κάθε γωνιά της γης, σκορπίζοντας τον θάνατο και την προσφυγιά. Ο πόλεμος στη Συρία, συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια ολέθρου. Και συνεχίζεται, προκαλώντας αφόρητο πόνο στα αθώα θύματα, αλλά και την παγκόσμια κατακραυγή.

Η Ελλάδα, χώρα που έχει ζήσει την προσφυγιά, χώρα που σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες, χώρα με διαχρονική ανθρωπιστική προσφορά, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου.

Ως χώρα πρώτης γραμμής ανταποκρινόμαστε πλήρως στις διεθνείς και ηθικές υποχρεώσεις μας. Ωστόσο απορρίπτουμε την απάνθρωπη πρακτική της εργαλειοποίησης των προσφύγων προς εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας και προσφέρουμε την βοήθεια και την συμπαράστασή μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας.

Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων. Η δουλειά της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και δείχνει τον δρόμο για τις επόμενες πρωτοβουλίες μας. Με μοναδικό κριτήριο τον ανθρωπισμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων».

Καμίνης: Η συνύπαρξη απαιτεί κόπο

«Τιμούμε τη θέληση και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή, τις διώξεις κατά της εθνοτικής τους προέλευσης, των ανθρώπων που εκτοπίζονται βίαια από τις εστίες τους» επισημαίνει ο Γιώργος Καμίνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Μετανάστευσης του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τους πρόσφυγες. Τιμούμε τη θέληση και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή, τις διώξεις κατά της φυλετικής ή εθνοτικής τους προέλευσης, των πολιτικών τους πεποιθήσεων, της θρησκείας και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης εις βάρος της προσωπικότητάς τους. Άνθρωποι που εκτοπίζονται βίαια από τις εστίες τους, αναζητώντας ασφάλεια και την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Η προσφυγιά αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν αγγίζει μόνο την Ελλάδα ή την Ευρώπη: οι περισσότεροι από 82 εκατομμύρια πρόσφυγες που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή διαβιούν σε δεκάδες χώρες, με διαφορετικά προβλήματα και προοπτικές.

Μόνο ενωμένη λοιπόν η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο δράμα τόσων ανθρώπων. Πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία, αρκεί να έχουν στο επίκεντρό τους την αλληλεγγύη, τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και μεταξύ των κρατών.

Διψασμένοι για ζωή, εφευρετικοί, ανθεκτικοί, οι πρόσφυγες μπορούν να αποδειχθούν πραγματικός πλούτος για μια κοινωνία, αρκεί τους δοθεί απλώς η δυνατότητα να προσφέρουν ενεργά, να ενταχθούν ομαλά, να γίνουν μέρος του “σώματος” της κοινωνίας. Η συνύπαρξη απαιτεί κόπο, συλλογικό και προσωπικό. Αποτελεί όμως όρο μιας πραγματικά ανοιχτής κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

{https://twitter.com/kinimallagis/status/1406541676370350081}

ΚΚΕ: Αγώνας για την απομόνωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες εκφράζει το ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καλώντας σε κοινό αγώνα Ελλήνων και προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια.

Η διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, η όξυνση του προβλήματος που προμηνύουν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω της εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια, αποδεικνύουν το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, κόντρα στην Κίνα, τη Ρωσία, άλλες περιφερειακές δυνάμεις, ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να προωθηθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, συνεχίζοντας το “έργο” των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπερθεματίζει για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που εμπεριέχει νέες αντιδραστικές διατάξεις για ένταση της καταστολής και των απελάσεων, προβλέπει ενίσχυση του ρόλου της Frontex, που οδηγεί και σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυστηροποιεί τις διαδικασίες ασύλου, καταπατά δικαιώματα και τη Συνθήκη της Γενεύης. Αυτά τα μέτρα η ΝΔ επιδιώκει να τα θεσμοθετήσει με νομοσχέδιο που εξήγγειλε.

Η ανακοίνωση λειτουργίας “κέντρων ένταξης” σηματοδοτεί νέο εγκλωβισμό, ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή ορθώνονται νέοι πραγματικοί και ηλεκτρονικοί φράχτες, με στόχο τη ρύθμιση της “στρόφιγγας” των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου σε φθηνό εργατικό δυναμικό. Για όσους αναγνωρισμένους πρόσφυγες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα προβλέπονται ελάχιστα για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και αφήνονται εκτεθειμένοι στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας και των διάφορων κυκλωμάτων.

Η πρόσκαιρη μείωση των προσφυγικών ροών, ως αποτέλεσμα μιας σειράς συγκυριών, αλλά και της έντασης της καταστολής, εγκυμονεί νέα έξαρσή τους, όπως πρόσφατα συνέβη σε Ιταλία και Ισπανία. Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την κυβέρνηση δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Στην πραγματικότητα πασχίζει να ξεπεράσει τις δίκαιες λαϊκές κινητοποιήσεις, επιταχύνοντας την κατασκευή νέων μόνιμων υπερδομών - φυλακών της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο. Προσπαθεί να “χρυσώσει το χάπι”, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες για τη δήθεν “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” που έχει αποδειχτεί “πουκάμισο αδειανό”.

Άλλωστε, τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη διαχείριση του προσφυγικού, θα σηματοδοτήσουν ημερομηνία λήξης των διάφορων “αντισταθμιστικών μέτρων”, που έχουν στόχο την απόσπαση της συναίνεσης του λαού στη μετατροπή της χώρας σε “φυλακή ψυχών”. Θα καταστήσουν ακόμα πιο ενεργό το ρόλο των διάφορων ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται αδρά κερδοσκοπώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την ίδια στιγμή εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτές, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι και υπό την απειλή απόλυσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να παλέψουν ενωμένοι για:

  • Κατάργηση των προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά, να μη δημιουργηθεί καμία δομή πολύμηνου εγκλωβισμού σε Αιγαίο και Έβρο, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης ενόψει απέλασης. Εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.
  • Να μην ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος. Ανάπτυξη κρατικών υπηρεσιών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, επίσπευση των διαδικασιών οικογενειακών επανενώσεων, δημιουργία επαρκών κρατικών δομών φιλοξενίας.
  • Γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Ουσιαστική προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Να στηριχτεί από το κράτος, όχι τις ΜΚΟ, η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, με εξασφάλιση κατοικίας, εργασίας, προστασίας της υγείας, πρόσβασης στην εκπαίδευση.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες.

Ο κοινός αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορούν να απομονώσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στο δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:54 - 20 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.