ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Στο προσχέδιο αποδοκιμάζεται η εργαλειοποίηση των μεταναστών

20:37 - 24 Ιουν 2021 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Στο προσχέδιο αποδοκιμάζεται η εργαλειοποίηση των μεταναστών
Την αποδοκιμασία του σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών εκφράζει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας, ζητείται να έχει ισχύ για όλα τα κράτη - μέλη, που σημαίνει και την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα όσον αφορά την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενα, χωρίς να υπάρχει μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Όσο για την τελευταία φαίνεται ότι παίρνει τα κεφάλαια που ήθελε για το μεταναστευτικό. Τα δε, οφέλη για την Ελλάδα, είναι ότι έχει «αγοράσει» μια περίοδο ηρεμίας, τουλάχιστον μέχρι και το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων, υπάρχει σαφής αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού με ονομαστική αναφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Σε σχέση με την Αμμόχωστο, στο τρίτο προσχέδιο υπάρχει προσθήκη της αναφοράς, για την ανάγκη διατήρησης του status της πόλης, ως απάντηση στα τετελεσμένα που δημιουργούν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες, ενώ υπάρχει και αναφορά, ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να έχει συνέχεια και διάρκεια.

Ξεκίνησε η συζήτηση για την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, που είναι και η μόνη στην οποία υπάρχει μέχρι σήμερα συναίνεση μεταξύ των «27», σε αντίθεση με το ζήτημα της αλληλεγγύης, όπως σχολίαζε ευρωπαίος αξιωματούχος. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και στην Επιτροπή να παρουσιάσουν, ως τα τέλη Οκτωβρίου, συγκεκριμένες προτάσεις και ένα σχέδιο δράσης που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024. Από αυτά, η Τουρκία - σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες - έχει να λαμβάνει 3,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

Στα συμπεράσματά τους για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να τονίζουν ότι θέλουν μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση, αλλά με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:54 - 24 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.